Histoplasmoza


Histoplasma capsulatum este un fung neincapsulat care creste in natura sub forma unui mucegai.

Infectia este mai frecventa in zonele in care solul este umed sau bogat in excrementele anumitor pasari sau lilieci.

In zonele endemice, se considera ca majoritatea locuitorilor au fost expusi la Histoplasma capsulatum.

Patogenie

Microorganismele ajung la nivel pulmonar prin inhalare unde se dezvolta forme inmugurite. Are loc o reactie inflamatorie cu formarea de granuloame, necroza cazeoasa si calcificari care pot mima tuberculoza.

La copii infectia se vindeca de obicei complet, eventual poate lasa calcificari punctiforme in ganglioni sau in plaman.

La adulti poate ramane un tesut cicatricial - histoplasmom.

Formele severe, potential letale se intalnesc la o mica parte dintre pacienti. De obicei formele severe apar la pacientii imunodeprimati, cu infectie HIV sau alte cauze de imunosupresie.

Pacientii fumatori fac mai degraba forme cronice.

Tablou clinic

Cele mai multe infectii sunt asimptomatice sau cu simptomatologie minima. Sunt prezente semne de afectare respiratorie - tuse si afectare generala - febra, stare generala alterata. Radiografia pulmonara arata prezenta unor adenopatii hilare si zone de inflamatie pulmonara.

In unele cazuri histoplasmoza poate determina pericardita prin extensie de la ganglionii limfatici.

Pacientii cu histoplasmoza pulmonara cronica evolueaza pe parcursul a catorva saptamani sau luni, cu tuse productiva, scadere ponderala, transpiratii nocturne. Este posibila evolutia spre emfizem pulmonar, cu distrugerea de alveole pulmonare si aparitia de bule. Decesul pacientilor se face in timp indelungat de evolutie, din cauza complicatiilor pulmonare si cardiace cauzate de emfizem.

Histoplasmoza acuta sistemica este o forma care este asemanatoare cu tuberculoza miliara. Sunt prezente semne si simptome care atesta implicarea mai multor organe: febra, scadere ponderala, hepatosplenomegalie, icter, anemie, leucopenie si trombocitopenie.

La nivelul cavitatii orale pot sa apara ulcere mai ales pe limba sau mucoasa jugala. Alte localizari constatate au fost: hepatita granulomatoasa, ulceratii digestive, endocardita, meningita cronica.

La nivel ocular Histoplasma capsulatum poate determina uveita.

Diagnostic

Diagnosticul prin culturi este dificil. Pentru histoplasmoza pulmonara cronica cultura din sputa este metoda de electie de diagnostic. Cultivarea necesita 2 - 4 saptamani.

Examinarea frotiurilor de sange, de lichid de lavaj bronhoalveolar sau de alte lichide necesita experienta din partea medicului care examineaza.

Tratament

Medicamentul de electie pentru cazurile severe histoplasmoza diseminata sau histoplasmoza pulmonara cronica este amfotericina B care se administreaza intravenos. Dupa ameliorare, amfotericina B poate fi schimbata cu itraconazol.

La pacientii cu status imun stabil se poate incepe tratamentul cu itraconazol sau ketoconazol.

Prognosticul este rezervat in cazul pacientilor imunocompromisi.
Citeste si:
  • Furuncul - generalitati si forme particulare
  • Bacil Koch
  • Trombocite
  • Ce este hematopoieza?
  • Osteomielita supurata cronica