Infectie cu adenovirus


Adenovirusurile sunt virusuri ADN, cu structura complexa. Aceste determina infectii mai frecvent la sugari si la copii. Infectia este foarte raspandita in copilarie, in cele mai multe cazuri fiind vorba de manifestari usoare sau de forme asimptomatice.

Transmiterea se face prin aerosoli contaminati, dar este posibila si transmiterea pe cale fecal orala si prin intermediul inocularii conjunctivale.

Cele mai frecvente manifestari clinice determinate de adenovirusuri arata afectarea tractului respirator superior. Adenovirusurile pot determina o rinita accentuata. De asemenea pot sa apara infectii ale cailor respiratorii inferioare - pneumonii, bronsiolite.

Adenovirusul poate cauza faringita insotita de febra.

Unele tipuri de adenovirus determina febra faringoconjunctivala. Aceasta apare la copii, se caracterizeaza prin conjunctivita bilaterala, febra usoara, rinita disfagie si adenopatie cervicala. Boala este autolimitanta, se remite spontan in aproximativ doua saptamani.

La persoanele adulte, adenovirusul determina cel mai frecvent detresa respiratorie acuta.
Detresa respiratorie acuta se manifesta prin durere faringiana, febra, tuse, edem faringian, hipertrofie amigdaliana.

Unele tipuri de adenovirusuri (40, 41) pot determina boala diareica acuta. Adenovirusurile 11 si 21 sunt asociate cu cistita hemoragica, iar serotipurile 8, 19 si 37 determina keratoconjunctivita epidemica.
Citeste si:
  • Clinodactilie
  • Ce este acetilcolina?
  • Meningitele cauzate de enterovirusuri
  • Carcinomul spinocelular de buza
  • Glaucom - descriere si forme clinice