Enterovirus - descriere si tablou clinic al infectiei


Enterovirusurile sunt virusuri ARN, care fac parte din familia Picornaviridae si care pot determina manifestari multiple, de la boala febrila simpla pana la encefalite sau paralizii de nervi cranieni.
Exista mai multe tipuri de enterovirusuri: virusuri poliomielitice, virusurile Coxsackie, virusurile ECHO precum si grupa virusurilor neclasificate.

Virusurile poliomielitice prezinta 3 serotipuri, au fost primele identificate si determina poliomielita, o boala paralitogena.

Virusurile Coxsackie sunt impartite in doua grupuri: A-B. In grupul A exista 23 serotipuri, iar in grupul B - 6 serotipuri. Virusurile Coxsackie pot determina boli febrile simple sau cu eruptie, boala mana picior gura, herpangina, laringita acuta foliculara, stomatita aftoasa, pneumonie virala, miocardita, pericardita. Virusurile Coxsackie mai pot determina paralizii de nervi cranieni, poliradiculonevrite, afectare renala, pancreatita sau hepatita acuta.

Virusurile ECHO prezinta 31 serotipuri si pot cauza boli febrile simple sau cu eruptie, rino faringite, laringita, meningitaseroasa, encefalita, infectii neuroparalitice sau enterocolita.

Enterovirusurile neclasificate pot determina paralizii de nervi cranieni, meningite, encefalite, conjunctivita hemoragica.

Sursa de infectie in cazul enterovirusurilor este strict umana. Nu exista purtatori cronici de virus. Bolnavii elimina virusul mai ales pe cale digestiva, dar au fost identificate chiar si in secretiile respiratorii. Trasmiterea se poate face prin contactul direct, cat si indirect, pe cale digestiva sau respiratorie.

Diagnosticul etiologic este dificil de facut, din cauza variabilitatii clinice a enterovirusurilor. Izolarea este posibila in fecale, exudat faringian, sange sau lichid cefalorahidian. Identificarea se poate face prin reactii de seroneutralizare sau prin teste de imunofluorescenta.

Nu exista tratament etiologic pentru acest grup de virusuri. Se vor trata in functie de manifestarea clinica prin masuri simptomatice (antialgice, antipiretice, sedative) sau patogenice (antiinflamatorii nesteroidiene, corticoterapie) sau prin masuri de mentinere a functiilor circulatorii in cazul afectarilor severe (miocardita, pericardita, pneumonie, laringita obstructiva).

Profilaxia in cazul enterovirusurilor se adreseaza doar virusurilor poliomielitice, pentru care exista doua tipuri de vaccin. Profilaxia nespecifica se refera la igiena riguroasa a mainilor, igiena alimentara.
Citeste si:
  • Presarcina
  • Raluri crepitante
  • Furuncul - generalitati si forme particulare
  • Lipodistrofiile
  • Fibrinogenul - valori normale