Infectie urinara - tratament


Infectii urinare - cauze, clasificare

Tratamentul infectiilor urinare este individualizat in functie de forma clinica.

Exista mai multe tipuri de infectii urinare.
Infectiile urinare au fost clasificate in:
simple - nu exista factori agravanti
complicate - exista factori care pot complica evolutia - litiaza, tumora renala, anomalie de tract urinar, diabet, insuficienta renala, imunodepresie, etc.

Infectiile urinare sunt cauzate de:
Escherichiae coli - este cea mai frecvent intalnita - 60 - 80%
Staphylococcus saprophyticus
Proteus
Klebsiella
Serratia
Enterobacter, etc.Rezistenta la antibiotice pentru Escherichiae coli este in crestere. Se estimeaza ca aproximativ jumatate din tulpinile de Escherichiae coli sunt rezistente la amoxicilina, 5 % sunt rezistente la fluorochinolone si 3% sunt rezistente la cefalosporine de generatia a treia.

In functie de topografie si in prezenta factorilor agravanti infectiile urinare se clasifica astfel:
cistita acuta simpla
cistita recidivanta
cistita complicata
pielonefrita acuta simpla
pielonefrita acuta complicata
bacteriurie asimptomatica

Bacteriuria asimptomatica


Bacteriuria asimptomatica se refera la prezenta germenilor la nivelul tractului urinar, fara simptome clinice.

In toate cazurile de infectie urinara se recomanda recoltare de urina inainte de inceperea tratamentului antibiotic pentru identificarea germenului si a sensibilitatii acestuia la antibiotice.

Cistita acuta simpla - tratament


Cistita acuta simpla apare la femeia tanara, fara factori agravanti, cu simptome minore, fara febra si dureri lombare. Evolutia este favorabila, infectia se poate remite spontan in aproximativ 40% din cazuri, iar riscul de pielonefrita este redus.

Se recomanda tratament antibiotic de scurta durata, in doza unica sau 3 zile. Sunt indicate antibioticele care se excreta urinar timp crescut: fosfomicina, ciprofloxacina, ofloxacina, pefloxacina, norfloxacina.

Cistita recidivanta - tratament


Cistita recidivanta este definita prin cel putin 4 episoade pe an de infectie urinara la nivel vezical. Este vorba de reinfectii favorizate de: aport hidric insuficient, mictiuni rare, constipatie, relatii sexuale.

Nu exista malformatii sau imunodepresie.
Cistita recidivanta necesita colaborare cu medicul ginecolog si urolog pentru a identifica cauza favorizanta.

Tratamentul este mai indelungat - 5 pana la 10 zile. Antibioticul trebuie ales in functie de sensibilitatea germenului respectiv.
Se poate opta pentru administrare de antibiotic profilactica: fie dupa actul sexual sau antibioterapie de lunga durata. Pentru profilaxie se pot folosi: cotrimoxazol, nitrofurantoin.

Cistita complicata - tratament


Cistita complicata este asociata cu prezenta unor factori agravanti cum ar fi litiaza renala, tumora renala, diabetul zaharat, etc. Riscul este de progresie spre pielonefrita si de recidiva.

Cistita complicata necesita colaborare cu medicul de alta specialitate pentru ca indepartarea cauzei favorizante: tumora, litiaza, controlul diabetului, tratament pentru vezica neurologica, etc.

Tratamentul trebuie tintit, adica trebuie administrat in functie de sensibilitatea microorganismului respectiv. Durata de este de peste 5 zile. In functie de nivelul de rezistente se pot indica: fluorochinolone, cotrimoxazol, amoxicilina - acid clavulanic, cefalosporine de generatia a treia.

Pielonefrita acuta simpla - tratament


Pielonefrita acuta simpla afecteaza dor persoanele tinere care nu au factori agravanti. Pielonefrita se refera la infectia urinara inalta, adica rinichiului si a bazinetului. Exista simptome specifice cistitei: disurie, usturime la urinat precum si dureri lombare si febra. Prognosticul este favorabil cu tratament.

Pielonefrita acuta simpla necesita antibiograma pentru identifica sensibilitatea la antibiotice si recoltare de hemoculturi. De asemenea se indica efectuarea unei ecografii abdominale.

Spitalizarea este indicata pentru formele cu semne de gravitate.
Se pot administra: cefalosporine de generatia a treia pe cale intravenoasa, fluorochinolone pe cale intravenoasa sau pe cale orala. Durata tratamentului este de 10 pana la 21 zile.

Pielonefrita acuta complicata - tratament


Pielonefrita acuta complicata - tabloul clinic este comparabil cu cel al pielonefritele acute, cu prezenta factorilor agravanti. Exista riscul de abcese renal, septicemie si deces.

Pielonefrita acuta complicata necesita spitalizare. Se recomanda consult cu medicul de alta specialitate pentru a indeparta factorul favorizant. Tratamentul antibiotic dureaza cel putin 3 saptamani, in concentratii crescute.

Se indica cefalosporine de generatia a treia pe cale intravenoasa si fluorochinolone pe cale intravenoasa sau orala.
Citeste si:
  • Neutrofil
  • Aldosteron
  • Insulinorezistenta
  • Irigografia
  • Lombosacralgia