Gonococ - manifestari clinice si tratament


Neisseria gonorrhoeae este o bacterie gram negativa specific umana, care la examenul microscopic se dispune in diplo. Exista mai multe specii de neisseria, cele mai multe care fac parte din flora umana saprofita. Neisseria meningitidis este agentul etiologic al meningitei meningococice.

Neisseria gonorrhoeae se transmite pe cale sexuala, este o infectie frecventa, care poate determina complicatii locale, neonatale sau uneori chiar septicemice.

Numarul cazurilor de infectie cu gonococ este de ordinul zecilor de milioane, la nivel mondial, pe an. Incidenta variaza in functie de zona geografica. Infectia este mult mai frecventa la barbati decat la femei (raport 10 / 1). Persoanele homosexuale au un risc crescut de a face infectie cu gonococ.

Manifestari clinice

Manifestarile clinice depind de sexul pacientului. Incubatia este de aproximativ 2 - 7 zile.

La barbat exista mai multe forme clinice:
- la nivelul faringelui poate determina faringita care este simptomatica in aproximativ 20 % din cazuri
uretrita anterioara acuta se manifesta prin arsuri la mictiune, scurgere uretrala purulenta
prostatita acuta - se manifesta prin dureri la nivel pelvian sau perineal, polachiurie, arsuri la mictiune, disurie, febrasau frisoane
orhiepididimita - reprezinta inflamatie la nivel testicular - se manifesta prin aparitia unei senzatii de greutate la nivel scrotal
anorectita - inflamatie la nivelul anusului si rectului - este asimptomatica in majoritatea cazurilor, poate determina formarea de abcese perianale sau ischiorectale sau fistule anale
balanita - inflamatie la nivel penian - este mai putin frecventa

Infectia gonococica la femeie este asimptomatica in majoritatea cazurilor (aproximativ 80 % din cazuri):
- cea mai frecventa forma simptomatica este cervicita - la examenul genital se constata inflamatie a colului si a orificiului cervical. Poate determina aparitia unei leucorei purulente
uretrita - se manifesta prin arsuri la mictiune, disurie si se poate asocia cu inflamatia glandelor para uretrale
salpingita acuta sau subacuta - prezinta un risc ridicat de obstructie tubara datorita inflamatiei
faringita - este asimptomatica in majoritatea cazurilor

Manifestari clinice ale infectiei gonococice care apar atat la barbati cat si la femei:
- leziuni tegumentare - pete - pustule, asociate cu un halou eritematos mai ales la nivelul extremitatilor
- infectia gonococica diseminata - apare mai frecvent la homosexuali si la femei - asociaza febra, manifestari articulare (dureri articulare, tenosinovite, inflamatia articulara unica) si semne cutanate similare celor descrise mai sus (pete, pustule inconjurate de un halou eritematos)
- infectia gonococica oftalmica - se manifesta prin aparitia unei conjunctivite care se poate complica cu keratita, infectia oculara globala sau chiar si cecitate
- la nou nascut - nou nascutul poate fi contaminat cu Neisseria gonorrhoeae in timpul pasajului prin filiera genitala - cele mai frecvente manifestari sunt la nivel ocular - inflamatie oculara care poate determina cecitate. De asemenea, la nou nascut este posibila infectia gonococica diseminata.
- manifestari rare ale infectiei gonococice - meningite, endocardite, miocardita si hepatita.

Diagnostic

Diagnosticul este sugerata de manifestarile clinice si de investigatiile de laborator. Diagnosticul etiologic se poate face prin examinarea bacteriologica a secretiei uretrale, care este recoltata inainte de urinare, din secretiile cervicale. De asemenea se poate cultiva din faringe, de la nivelul secretiilor rectale.

La examenul microscopic cu ajutorul coloratiei gram se observa coci gram negativi asezati in diplo, intracelulari si extracelulari. Examenul bacteriologic la microscop este suficient pentru diagnostic. Neisseria gonorrhoeae se cultiva dificil, dar este obligatorie in cazul infectiilor orale, rectale, cervicale, articulare, cutanate si chiar si in cazul formelor asimptomatice. Obtinerea culturilor de Neisseria gonorrhoeae permite realizarea antibiogramei.

Neisseria gonorrhoeae poate fi identificata si prin intermediul unor technici imunoenzimatice sau cu ajutorul reactiei de polimerizare in lant, care identifica ADN bacterian.

Tratament

Tratamentul este o urgenta medicala datorita contagiozitatii si complicatiilor, mai ales la femeie in formele de salpingita care pot determina sechele tubare post inflamatorii. Tratamentul antibiotic se face in functie de antibiograma. Sensibilitatea germenului variaza in functie de zona geografica. Rezistenta la penicilina este in crestere, ca si rezistenta la fluorochinolone. Durata tratamentului variaza in functie de forma clinica de infectie gonococica.
In cazul uretritelor si cervicitelor se poate incerca un tratament cu doza unica, in conditiile in care pacientul poate fi observat mai departe. Se poate administra o singura doza de ceftriaxona intramusculara, dar exista si posibilitatea administrarii unei cefalosporine pe cale orala
Ciprofloxacina este o alternativa eficienta.
Tratamentul trebuie prelungit in cazul formelor complicate. Neisseria gonorrhoeae este o infectie care se face pe cale sexuala. In acelasi timp trebuie cautati si alti germeni care sunt transmisi pe cale sexuala si care pot fi eventual asociati. Cel mai frecvent Neisseria gonorrhoeae se asociaza cu Chlamydia trachomatis, caz in care se poate folosi azitromicinasau doxiciclina. Durata tratamentului este de o saptamana. De asemenea trebuie tratat partenerul sexual.
Este necesara urmarirea evolutiei acestor cazuri pentru depistarea eventualelor complicatii sau recidive.
Citeste si:
  • Carcinom scuamos
  • Scarlatina
  • Acid folic
  • Zgomote cardiace
  • Etapele hematopoiezei