Insulinorezistenta


Definitie

Insulinorezistenta este definita ca incapacitatea organelor tinta de a raspunde in mod normal la actiunea insulinei.

Insulinorezistenta determina scaderea utilizarii periferice a glucozei in periferie (muschi scheletic si tesut adipos), ceea ce duce la cresterea necesarului de insulina. Daca nivelurile insulinemiei nu cresc, apare hiperglicemia.

Insulinorezistenta se manifesta la nivelul tuturor tesuturilor tinta (ficat, tesut adipos, muschi), dar are consecinte diferite la nivelul fiecaruia.

La nivelul muschiului scheletic, insulinorezistenta diminueaza captarea glucozei si depozitarea sub forma de glicogen, la nivel hepatic scade capacitatea de a supresa eliberarea de glucoza in ciuda hiperglicemiei a jeun si a unor niveluri normale sau crescute ale insulinemiei. La nivelul tesutului adipos, insulinorezistenta anuleaza supresia lipolizei, ceea ce duce la eliberarea crescuta de acizi grasi liberi in circulatia portala, urmata de productie excesiva de trigliceride si apolipoproteina B in ficat.

Scorul HOMA

Scorul HOMA (Homeostasis model assessment) a fost descris in anul 1985 de catre Matthews et al. si este folosit pentru a evalua gradul de rezistenta la insulina.

Datele din literatura au aratat ca HOMA-IR este un marker predictiv si pentru riscul de aparitie al evenimentelor cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.

Se pot folosi urmatoarele formule:

Scorul HOMA-IR = [glicemia a jeune (mmol/l) x insulinemia (mU/l)]/22.5

sau

Scorul HOMA-IR = [insulinemie (UI/mL) x glicemie (mg/dL)] / 405.

Valorile HOMA cresc direct proportional cu insulinorezistenta.

Insulinorezistenta a fost definita la o valoarea HOMA  IR > 3.
Citeste si:
  • Amiloidoza cutanata
  • Angina pectorala stabila - definitie si tratament
  • Vaccin antihepatita B
  • Facies
  • Alfafetoproteina - semnificatie