Insulinorezistenta - definitie


Insulinorezistenta a fost definita ca o stare in care o anumita concentratie de insulina determina un raspuns biologic mai mic decat cel normal.

Aceasta definitie se refera la toate efectele biologice ale insulinei, nu numai la cele asupra metabolismului glucidic, dar si la cel lipidic si proteic. De asemenea se refera la functiile mitogene al insulinei.
In practica, termenul de insulinorezistenta se refera numai la efectul insulinei asupra captarii si utilizarii glucozei in tesuturile periferice.
Insulinorezistenta se manifesta la nivelul tuturor tesuturilor tinta (ficat, tesut adipos, muschi), dar are consecinte diferite la nivelul fiecaruia.

La nivelul muschiului scheletic, insulinorezistenta diminueaza captarea glucozei si depozitarea sub forma de glicogen, la nivel hepatic scade capacitatea de a supresa eliberarea de glucoza in ciuda hiperglicemiei a jeun si a unor niveluri normale sau crescute ale insulinemiei. La nivelul tesutului adipos, insulinorezistenta anuleaza supresia lipolizei, ceea ce duce la eliberarea crescuta de acizi grasi liberi in circulatia portala, urmata de productie excesiva de trigliceride si apolipoproteina B in ficat.
Citeste si:
  • Candidoza
  • Anevrism
  • Soc hipovolemic
  • Balanopostita
  • Ageuzie, ageuzia