Interleukina


Interleukina este un termen care denumeste un grup de molecule semnal, facand parte din clasa citokinelor.

Dupa cum le sugereaza numele, interleukinele transmit mesaje intre leucocite. Ele au structura proteica si sunt secretate de o larga varietate de celule, avand un rol major in functionarea sistemului imun.

Tulburarile interleukinelor sunt asociate cu o varietate de boli autoimune sau imunodeficiente. Cele mai multe interleukine sunt sintetizate de limfocitele T helper CD4, de monocite, macrofage si celulele endoteliale.

Rolul interleukinelor in functionarea sistemului imun se refera, mai ales, la activarea, diferentierea si stimularea metabolica a diferitelor tipuri de limfocite care au rol in raspunsul imun umoral sau celular si astfel intervin in productia de anticorpi, stimularea fagocitozei. De asemenea joaca un rol important in inflamatie si induc febra.

Unele interleukine pot fi folosite in practica medicala, cum ar fi, de exemplu interleukina 2. Interleukina 4 are un rol important in raspunsul alergic.

Interleukinele 1 si 6 au un rol major in inflamatie. Interleukina 6 stimuleaza formarea de plasmocite, care sunt formate in urma activarii limfocitelor B. Plasmocitele sunt celule care secreta anticorpi, ce vor neutraliza antigenele endo sau exogene.
Citeste si:
  • Complicatiile diverticulitei
  • Osteoporoza
  • Edem cardiac
  • Leucemie acuta limfoblastica la copil
  • Leptina si obezitatea