Ionograma urinara


Ionograma urinara inseamna dozarea in urina a principalilor ioni. Eliminarea urinara a electrolitilor prezinta variatii largi in functie de aportul alimentar, starea deshidratare si eventualele tratamente diuretice. Din acest motiv ionograma urinara are o importanta diagnostica relativ redusa.

In urina se dozeaza sodiul, potasiul, calciul si clorul.

Valori normale:

- sodiu - 5 0 - 1 4 0 milimoli / litru

- potasiu - 5 0 - 1 1 0 milimoli / litru

- calciu - 2 5 - 1 3 5 milimoli / litru

- clor - 8 0 - 1 4 0 milimoli / litru

Sodiului urinar scade in deshidratarile de cauza extrarenala si insuficienta renala cronica. sodiul urinar este crescut in tratamentul cu diuretice si in afectiunile renale cu pierdere de sare. In cadrul unei insuficiente renale acute scaderea sodiului urinar semnifica faptul ca insuficienta renala este functionala, iar daca natriuria este crescuta semnificatia este de necroza tubulara, o leziune grava.

Potasiul urinar creste dupa administrarea diureticelor antialdosteronice si scade in sindroamele diareice severe si in tratamentul cu diuretice saluretice.

Clorul urinar insoteste de regula variatiile sodiului.

Calciul urinar creste in hiperparatiroidism, in cazul pacientului care este imobilizat prelungit (din cauza resorbtiei osoase crescute), atunci cand exista leziuni litice osoase (cum se intampla in mielom multiplu, osteoporoza, metastaze), aport excesiv de vitamina D.

Calciul urinar scade in scaderea functiei paratiroidelor, in insuficienta renala cronica si in rahitism.
Citeste si:
  • Dizenterie bacteriana
  • Boala artrozica
  • Faringe - anatomie
  • Beta-HCG (beta gonadotropina corionica umana)
  • Disurie