Laringita


Laringele reprezinta partea cea mai ingusta a tractului respirator. La copil laringele are un diametru mai mic decat la adult, este mai reactiv la fenomenele inflamatorii. De asemenea frecventa mai mare a infectiilor respiratorii la copil explica de ce laringitele reprezinta o patologie mai importanta la varste mai tinere fata de adult.

Laringitele sunt un grup de afectiuni heterogene din punct de vedere etiologic, caracterizate prin inflamatia laringelui, care determina disfonietusestridor. Majoritatea laringitelor sunt cauzate de diferite infectii, dar pot exista si alte etiologii: edem angioneurotic, reflux gastroesofagian, prezenta de corpi straini. Introducerea vaccinarii anti Haemophilus influenzae de tip B precum si vaccinarea impotriva rujeolei a determinat scaderea incidentei si gravitatii afectarilor laringiene.

Initial vocea este ragusita si este prezenta tusea. Pe masura ce se agraveaza afectarea laringiana, tusea dispare progresiv iar pacientul nu mai poate articula cuvinte.
Mai ales la copil se poate instala un sindrom dispneic: bradipnee inspiratorie cu tiraj subclavicular, suprasternal, substernal, intercostal, cornaj si afectare functionala (anxietate, transpiratii).

In functie de sediul obstructiei inflamatorii laringitele pot fi glotice sau sub glotice. In afectarea glotica predomina afectarea vocii, iar in afectarea subglotica este mai prezent sindromul dispneic.

Urmatoarele semne clinice reprezinta elemente de gravitate care impun tratamentul si spitalizarea de urgenta: stare generala alterata, paloare periorala, transpiratie, respiratie superficiala si neregulata, agitatie initiala urmata de epuizare, febra si tahicardie. In unele cazuri, evolutia grava spre deces este precedata de cianoza si bradicardie.

Epiglotita acuta

Epiglotita acuta reprezinta forma cea mai grava, este cauzata de Haemophilus influenzae tip B (9 5 % din cazuri) sau de Streptococcus pneumoniae. Vaccinarea anti Haemophilus influenzae a dus la scaderea numarului de cazuri de epiglotita acuta.

Apare cel mai frecvent la copii, intre 3 si 7 ani. Are un debut brusc cu temperatura crescuta pana la 40 de grade Celsius cu alterarea grava starii generale, dispnee intensa si sindrom de asfixie. Nu exista tuse.
Se impune un tratament de urgenta pentru a impiedica moartea subita. Copilul nu trebuie asezat in decubit dorsal pentru ca aceasta pozitie poate precipita asfixia. Nu se recomanda administrarea de corticosteroizi sau de substante vasoconstrictoare.
La examenul clinic care trebuie facut cu atentie se observa epiglota turgescenta, de culoare violacee atunci cand se apasa pe baza limbii. Daca nu se poate practica intubatia nazotraheala se poate face traheotomie de urgenta.
Pentru ca exista multe tulpini de Haemophilus influenzae care sunt secretoare de betalactamaze se recomanda administrarea de cefalosporine: cefotaxima sau ceftriaxon. Daca este depasita perioada critica de 5 ore de la debut evolutia este favorabila.

La adult epiglotita acuta este rara si se vindeca fara intubatie.

Laringita subglotica edematoasa virala

Exista mai multe tipuri de virusuri care pot determina acest tip de laringita. Cel mai frecvent este determinata de virusul parainfluenza, influenza, virus respirator sincitial, adenovirus, rhinovirus, enterovirus. De asemenea poate fi o complicatie a rujeolei.

Apare mai ales la copii cu varste intre 6 luni si 3 ani in cursul evolutiei unei rinite, care se insoteste de tuse, in primele 3 zile. Cele mai multe cazuri au evolutie usoara cu tuse, voce stinsa, usoara jena respiratorie, febra moderata fara afectarea starii generale. Copilul trebuie monitorizat pentru a surprinde aparitia semnelor de gravitate. Tratamentul antibiotic nu este eficient si se recomanda mentinerea permeabilitatii cailor respiratorii si prevenirea aparitiei edemului subglotic. Se recomanda aerosoli si mentinerea unei atmosfere umede. Se recomanda administrarea de corticosteroizi pe cale intravenoasa sau orala - dexametazona.

Laringita spasmodica

Laringita spasmodica apare intre 1si 3 ani. Are un debut brusc, de cele mai multe ori nocturn cu dispnee acuta sau cu simptome care sugereaza o infectie virala de cai aeriene superioare. Nu este prezenta febra. Vocea este ragusita sau stinsa. Episodul de dispnee cedeaza in cateva ore cu tratament cu aerosoli si corticoterapie - dexametazona.

Laringita virala la adult

La adult are o evolutie benigna, caracterizata prin disfonie si tulburari minime ale respiratiei. Are o durata de cateva zile si poate ceda fara tratament. Persistenta simptomelor impune diagnosticul diferential cu un cancer faringian sau laringian, caz in care este indicata laringoscopia urmata de biopsie. Foarte rar persistenta simptomelor poate fi datorata unei tuberculoze laringiene.

Laringita difterica (crupul)

Laringita difterica este foarte rara pentru ca vaccinarea a redus semnificativ numarul cazurilor de difterie. Necesita practicarea traheotomiei. Se manifesta prin dispnee de tip laringian insotita de semne de stare toxica (paloare, hipotensiune). La examenul clinic se observa membrane false traheale si laringiene caracteristice. Apare la pacientii nevaccinati.
Citeste si:
  • Furuncul - generalitati si forme particulare
  • Nodul sinoatrial
  • Defect septal ventricular
  • Neutropenie
  • Betablocant