Leptina si obezitatea


Leptina este un hormon de natura proteica, secretat de catre tesutul adipos care regleaza apetitul si metabolismul.

Leptina mai poate fi produsa de placenta, ovare, muschi scheletici, stomac, maduva si ficat.

Leptina se coreleaza cu cantitatea de tesut adipos din organism si cu metabolismul energetic. Nivelurile leptinei sunt legate de aportul alimentar, scad in lipsa alimentatiei, cresc in caz de exces alimentar.

Receptorii leptinei se gasesc la nivelul tesutului nervos, mai ales la nivelul hipotalamusului si influenteaza aportul alimentar.

Leptina actioneaza asupra unor neuroni din nucleul arcuat si scade activitate a acestora determinand senzatia de satietate.

Persoanele care au anumite defecte la nivelul genelor care controleaza sinteza de leptina pot prezenta senzatie de foame continua, care poate determina obezitate severa. Leptina este un hormon care reduce apetitul. Cu toate acestea, persoanele cu obezitate prezinta niveluri crescute de leptina, in mod paradoxal, pentru ca prezinta rezistenta la actiunile leptinei.

Acest caz este similar cu diabetul zaharat de tip 2 in care se constata niveluri circulante mai ridicate de insulina decat la persoanele normale pentru ca exista o rezistenta periferica la insulina si hormonul nu poate fi utilizat.
Citeste si:
  • Chvostek (semn)
  • Unde este localizat stomacul?
  • Socul cardiogen prin embolie pulmonara masiva
  • Alcool dehidrogenaza
  • Scuama