Leucemie - simptome


Simptomele din leucemie sunt diferite, in functie de tipul de leucemie.

Exista 4 forme comune ale leucemiilor:
• leucemia acuta limfoblastica
• leucemia acuta mieloida
• leucemia granulocitara cronica
• leucemia limfatica cronica.
 

Simptome in leucemia granulocitara cronica


Leucemia granulocitara cronica este o afectiune neoplazica cronica, care apare prin transformarea maligna la nivelul celulei stem multipotente. Este caracterizata prin productie crescuta de granulocite si prin prezenta unor anomalii cromozomiale. Anomaliile cromozomiale se manifesta prin prezenta unui cromozom anormal numit Philadelphia - cromozom 22 cu brat scurt.

O mare parte dintre pacienti - 40% - nu prezinta semne sau simptome. Afectiunea este descoperita prin efectuarea unei hemogramei de rutina: control ca donator de sange, angajare, operatie minora sau alte circumstante. Se constata pe hemograma leucocitoza peste 20 000 leucocite / decilitru, in cele mai multe cazuri, cu formula leucocitara deviata pana la mieloblast si prezenta de bazofile.

O alta categorie de pacienti sunt simptomatici in momentul diagnosticului.
Cele mai frecvente simptome sunt:
• stare subfebrila
• anorexie
• pierdere in greutate
• transpiratii nocturne
• astenie
• sindrom depresiv
• palpitatii si dispnee din cauza cauza anemiei
• senzati de disconfort in jumatatea stanga a abdomenului - din cauza splenomegaliei
• sangerari spontane - din cauza modificarii numarului de trombocite

Mai putin frecvent se pot intalni:
• cefalee
• tulburari de echilibru
• scaderea acuitatii auditive
• ataxie
Pacientii care prezinta simptomele mai putin frecvent intalnite au de obicei probleme legate de hipervascozitate a sangelui, din cauza numarului mare de leucocite, peste 500 000 / decilitru.

La examinarea pacientului se constata putine semne care sa indice diagnosticul. Aproximativ 20% dintre pacienti nu prezinta splenomegalie. Ficatul poate fi marit, de consistenta moale.
Alte semne: durere la percutia sternului, prezenta de echimoze in zonele de presiune.
 

Leucemia limfatica cronica - simptome


Este cea mai frecventa forma de leucemie. Are o incidenta de 2 - 3 cazuri la 100 000 persoane / an. Afecteaza de doua ori mai frecvent persoanele de sex masculin fata de cele feminin. Incidenta acestui tip creste cu varsta. Afectiunea este rara sub varsta de 35 ani. In majoritatea cazurilor, celula care se malignizeaza provine din limfocitul B.

Initial, leucemia limfatica cronica este asimptomatica - diagnosticul poate fi pus accidental cand pacientul se prezinta la un examen medical de rutina.
In stadiile mai avansate sunt prezente simptome mai mult sau mai putin severe, care se instaleaza progresiv in decurs de cativa ani sau luni.
Cele mai frecvente simptome la debut sunt:
• astenie fizica
• astenie psihica
• palpitatii
• dispnee
• marirea de volum a ganglionilor superficiali.
In prima etapa de evolutie a afectiunii nu se constata modificari la examenul clinic.
Ulterior se observa adenopatie, hepatomegalie si splenomegalie. Splenomegalia este mai putin marcata decat cea din leucemia granulocitara cronica.

In stadiile tardive de evolutie a bolii se constata deficitul imunitatii umorale si neutropenie severa. Creste susceptibilitatea la infectii cu Mycobacterium tuberculosis, cum anumiti fungi cum ar fi candida sau criptococcus si diverse virusuri printre care herpes simplex si varicelozosterian.
Mai putin caracteristic se poate observa infiltrarea amigdalelor si a glandelor lacrimale si salivare, cu aparitia sindromului Mickulicz, care determina un facies caracteristic.
 

Leucemia acuta mieloblastica


Leucemia acuta mieloblastica este o afectiune maligna produsa prin transformarea maligna a celulei stem pluripotente hematopoietice. Aceasta celula maligna are o capacitate crescuta de diviziune si se asociaza cu diferentiere si maturare anormale cu acumularea de celule tinere, blastice, anormale.

In leucemia acuta mieloblastica simptomele sunt nespecifice: oboseala, pierdere in greutate, febra, sangerare la nivelul tegumentelor si mucoaselor.
Aceste semne si simptome apar de obicei cu 3 - 6 luni inainte de diagnostic.
Intr-un numar mic de cazuri, diagnosticul de leucemie se pune la o hemograma de rutina efectuata la un pacient asimptomatic.

La aproximativ jumatate dintre cazuri este prezent un debut agresiv, cu sindrom hemoragipar sever, pe tegumente si mucoase. La acei bolnavi este prezenta si febra inalta care arata de obicei o infectie, situata mai frecvent la nivel pulmonar sau in cavitatea orala.
La un numar mai redus de pacienti - 5% - din cauza numarului mare de leucocite apare fenomenul de leucostaza, caracterizat prin coma si deces, prin obstructia arterelor care iriga creierul.

Nu exista semne clinice specifice pentru leucemia acuta mieloblastica. De obicei lipsesc adenopatia, hepatomegalia sau splenomegalia.
Un numar mic de pacienti prezinta durere osoasa la percutia sternului sau a coastelor.
Hipertrofia gingivala dureroasa este un semn specific pentru leucemia acuta monocitara. In acest tip de leucemie sunt prezente de asemenea infiltrate cutanate care au dimensiuni reduse si care sunt prezente pe toata suprafata corpului. Aceste infiltrate se prezinta ca noduli subcutanati, de culoare violacee.

Foarte rar, la examenul fizic se pot identifica mici tumorete compuse din mieloblasti care au fost denumite cloroame. Aceste tumorete sunt situate mai ales suborbital, in sinusurile paranazale, os, piele, creier.
 

Leucemia acuta limfoblastica - simptome


Leucemia acuta limfoblastica este o afectiune maligna caracterizata prin proliferarea precursorilor limfocitari. Se caracterizeaza prin prezenta de anomalii genetice si imunologice.
Diferite organe pot fi infiltrate cu celule leucemice.

Frecventa cea mai mare de aparitie este la varsta mai mica de 10 ani. Exista un numar mic de cazuri intalnite dupa varsta de 50 ani. Varful incidentei este intre varsta de 3 si 7 ani.

Manifestarile clinice sunt similare la copii si la adult.
Semnele si simptomele sunt cauzate de absenta celulelor normale si de acumularea blastilor in toate tesuturile.
Intre aparitia simptomelor de boala si primul consult medical durata este de 1 saptamana - 1 an, cu o medie de 6 saptamani.

Pacientul prezinta paloare a tegumentelor si oboseala la eforturile fizice obisnuite.

Manifestarile clinice importante sunt legate de trombocitopenie: sangerari moderate la nivelul mucoaselor sau eruptie petesiala pe tegumente.

Neutropenia cauzata de invazia maduvei hematogene duce la infectii bacteriene rezistente la tratament, cu germeni obisnuiti. Infectiile au tendinta la necroza.

Este prezenta durerea osoasa spontana sau la percutie, uneori dureri articulare. Copilul prezinta un mers schiopatat.

Mai rar sunt prezente dureri abdominale. Aproximativ 10% dintre copii vor prezenta adenopatie importanta, cefalee si varsaturi din cauza infiltrarii cu celule leucemice la nivelul meningelui - meningita leucemica.

La examenul clinic se constata: paloare medie sau accentuata, echimoze, petesii la aproximativ doua treimi dintre pacienti, epistaxis sever sau hemoragie digestiva care pot duce la soc hemoragic, splina marita in aproximativ doua treimi din cazuri, adenopatie superficiala si adenopatii profunde in peste jumatate din cazuri.

Aceste modificari clinice se asociaza cu semne generale de boala: scadere in greutate, durere osoasa, febra, transpiratii profuze.
Citeste si:
  • Otita - tratament
  • Candidoza orala (stomatita candidozica)
  • Artrita reactiva
  • Eritem polimorf
  • Infectie urinara - factori favorizanti