Leucocite


Leucocitele (globulele albe) sunt elementele figurate ale sangelui implicate in imunitate.
In mod normal, singele contine intre 4 000 si 9 000 leucocite de millimetru cub.
Exista mai multe tipuri de leucocite, diferite atat din punct de vedere morfologic cat si din punct de vedere functional.
Toate leucocitele sunt produse de maduva hematogena, care se afla in medulara oaselor late si epifiza oaselor lungi.

Dupa aspectul nucleului de la microscopul optic leucocitele sunt:
mononucleare
polinucleare.

Leucocitele mononucleare sunt: monocite, limfocite.

Leucocitele polinucleare sunt: neutrofile, eozinofile, bazofile.

Monocitele sunt leucocite care se afla in tranzit la nivelul sangelui. Un monocit petrece aproximativ o zi in sangeleperiferic, dupa care trece prin peretele capilar la nivelul diverselor tesuturi si se transforma in macrofag. Macrofagul este o celula care fagociteaza bacterii, resturi celulare si alte substante straine.

Limfocitele sunt de doua categorii:
limfocite B
limfocite T.

Limfocitele B sunt celulele care se transforma in plasmocite si sintetizeaza anticorpi. Limfocitele T sunt celule foarte importante prin faptul ca regleaza toate activitatile sistemului imun.

Polimorfonuclearele neutrofile (PMN) sunt celule implicate in apararea antibacteriana. Astfel, pacientii care prezinta infectii bacteriene pot prezenta un numar crescut de neutrofile. De asemenea, pacientii care prezinta un numar scazut de neutrofile sunt la risc de infectii bacteriene. Printre cele mai frecvente cauze de neutropenie (scaderea numarului de neutrofile din sange) se numara administrarea de medicamente, leucemia si alte cancere, iradierea.

Eozinofilele sunt celule implicate in apararea impotriva parazitilor. Din acest motiv, un numar crescut de eozinofile in seama de obicei o infectie parazitara.
De asemenea, eozinofilele au roluri importante in cadrul reactiei alergice de tip I. Reactia alergica de tip I se poate manifesta prin: astmul bronsic, urticarie, conjunctivita alergica, etc.

Bazofilele sunt cele mai putin numeroase leucocite din sangele periferic, reprezentand mai putin de 1 % din total. Sunt implicate de asemenea in cadrul reactiei alergice de tip I.
Citeste si:
  • Icter
  • Acidoza respiratorie
  • Favusul
  • Inapetenta (anorexia)
  • Colonoscopie normala - video