Leucoplazie


Leucoplazia reprezinta o modificare a mucoasei care se intalneste in cadrul diferitelor boli. Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii leucoplazia se prezinta sub forma unei pete de culoare alba, mai mare de 5 millimetri in diametru, care nu poate fi inlaturata prin stergere si care nu poate fi clasificata in nici o alta boala diagnosticabila.

In unele cazuri, leucoplazia se poate maligniza. Diagnosticul leucoplaziei se poate face numai dupa ce au fost excluse alte afectiuni care se prezinta similar. Din punct de vedere histologic, mucoasa prezinta un proces de ingrosare - hipercheratoza.

Leucoplazia apare mai frecvent la barbatii de varsta medie.

Fumatul este cauza cea mai importanta a leucoplaziei. De asemenea, consumul cronic de alcool creste riscul de aparitie a acesteia.

Din punct de vedere clinic, leucoplazia se prezinta sub forma unor placi albe, cu suprafata neteda, rugoasa, sub forma unor leziuni multiple sau unice.

Din punct de vedere histopatologic leucoplazia se asociaza cu un grad variabil de displazie. Leucoplazia se poate asocia cu eritroplazia, o leziune premaligna.

La nivelul cavitatii orale, cel mai important factor pentru a aprecia riscul de malignizare este reprezentat de locul unde este situata leucoplazia. Exista asa numitele zone de maxim risc la nivelul cavitatii bucale: fata ventrala a limbii, planseul bucal, pilierii amigdalieni, palatul moale.
Citeste si:
  • Lizereu gingival
  • Colon iritat
  • Socul cardiogen prin embolie pulmonara masiva
  • Leucocite in urina
  • Interleukina