Limba geografica


Limba geografica mai este cunoscuta sub numele de glosita migratorie. Se poate intalni destul de frecvent in primii ani de viata. Este o afectiune benigna, fara semnificatie patologica si cu etiologie necunoscuta. De cele mai multe ori leziunile care apar in aceasta afectiune sunt asimptomatice sau pot determina iritatie sau discomfort.

Limba geografica se prezinta clinic sub forma unor zone depapilate de culoare rosie, cu dimensiuni variabile si contur neregulat situate mai ales pe fata dorsala sau pe marginile limbii.
Leziunea are in ansamblu un aspect de harta geografica. Forma, dimensiunea, dispozitia acestor zone depapilate se schimba cu timpul. In unele cazuri poate disparea complet.

In aproximativ 40 % din cazuri glosita migratorie se poate asocia cu limba fisurata. De asemenea, leziunile prezinta descuamari epiteliale. Nu se cunoaste cu exactitate cauza care determina aparitia acestei afectiuni. Se pare ca exista o tendinta de agregare familiala.

Pentru ca este o afectiune benigna, fara pericol de malignizare nu se recomanda tratament, cu exceptia evitarii substantelor iritante cum ar fi condimentele. Este important de facut diagnosticul diferential al acestei leziuni cu alte afectiuni cu aspect asemanator, cum ar fi candidoza sau lichenul plan.
Citeste si:
  • Apendicita acuta
  • Ce sunt globulele rosii (eritrocitele)?
  • Melanina
  • Disurie
  • Ce este antibiograma?