Limba saburala


La nivelul fetei dorsale a limbii, in mod normal la persoanele sanatoase se poate gasi un depozit fiziologic formate din celule descuamate, resturi alimentare si bacterii. Acest depozit este indepartat in permanenta de catre miscarile limbii precum si de fluxul salivar.

In anumite stari patologice generale cum ar fi starea febrila sau anumite afectiuni ale tubului digestiv precum si unele leziuni ale mucoasei bucale sau la persoanele care fumeaza, acest depozit fiziologic nu mai este indepartat si se creeaza conditii de aparitie a unor depozite pe fata dorsala a limbii care determina un aspect numit limba saburala sau limba incarcata. De cele mai multe ori aceasta situatie este reversibila dupa revenirea starii de sanatate. In alte situatii, cand procesul patologic persista un timp mai indelungat sau persoana continua sa fumeze se produce o hipercheratinizare sau hiperplazie la nivelul papilelor linguale si apare aspectul de limba piloasa.

Limba piloasa are o culoare care poate varia de la alb, galbui, cafeniu, brun, caracteristic fiind faptul ca sunt afectate de mai ales cele doua treimi posterioare ale limbii.

Limba piloasa apare mai ales in urma unor tratamente locale cu antibiotice care produc tulburari ale echilibrului florei microbiene locale. Este favorizata dezvoltarea unor bacterii anaerobe producatoare de pigment. In acelasi timp este favorizata oxidare keratinei la nivelul papilelor posterioare ale limbii. Limba se caracterizeaza prin aparitia unei suprafete neregulate care favorizeaza in continuare dezvoltarea bacteriana in speciala anaeroba. Nu exista o anumita bacterie care sa fie asociata cu dezvoltarea limbii piloase.

Datorita faptului ca nu se cunoaste cu precizie agentul etiologic ci doar factorii favorizanti implicati in etiologia acestei afectiuni, tratamentul este patogenic sau empiric. Sunt recomandate solutie antiseptice locale cum ar fi solutiile de clorhexidina, substantele cu proprietati mucolitice care sa favorizeza de eliminarea stratului superficial al limbii sau medicamente keratinolitice. De cele mai multe ori tratamentele sunt ineficiente si afectiunea se poate rezolva dupa cativa ani de la sine. Din punct de vedere chirurgical se mai poate incerca cauterizarea suprafetelor hiperplazice si chiuretarea acestora.
Citeste si:
  • Dizenterie bacteriana
  • Acidoza respiratorie
  • Adiponectina
  • Ce este ptoza palpebrala?
  • Leucocite