Limfocitoza


Limfocitoza reprezinta o crestere a numarului limfocitelor circulante peste 4 000 / milimetru cub.

Limfocitozele benigne se caracterizeaza prin cresterea marcata a numarului de limfocite. limfocitozele benigne apar in diverse infectii, cel mai frecvent in tusea convulsiva sau in mononucleoza infectioasa.

Tusea convulsiva este o afectiune produsa de Bordetella pertussis, care determina o limfocitoza marcata (1 5 000 - 2 5 000 / milimetru cub), prin producerea de catre bacterie a unui factor care inhiba migrarea limfocitelor din sange in tesuturile limfoide.

Mononucleoza infectioasa este o afectiune produsa de virusul Epstein Barr, din familia herpesvirusuri. Virusul Epstein Barr infecteaza unele clone de limfocite B circulante, care vor proliferarea continuu.

Limfocitozele maligne apar in proliferarile maligne ale celulelor stem: leucemiile. Leucemiile se caracterizeaza prin aparitia unor celule patologice care au o mare capacitate de inmultire, cu alterarea diferentierii si maturari. Pe linia limfoida exista doua mari tipuri de leucemie, in functie de evolutia naturala a bolii: leucemia acuta si leucemia cronica.

Leucemiile acute se caracterizeaza prin lipsa de maturare sau maturarea minima a unei clone care prolifereaza anormal. Leucemiile acute apar in special la copii.

Leucemiile cronice se caracterizeaza prin maturarea aprope completa a celulelor din clona neoplazica, apar in special la varstnici.

Leucemia acuta limfoblastica sau limfocitara este o hemopatie maligna cauzata de proliferarea si acumularea unor celule limfoide aflate in primele stadii de diferentiere. Proliferarea debuteaza la nivelul maduvei hematogene. Leucemia poate fi cu limfocite B sau cu limfocite T. Blastii leucemici invadeaza maduva, inlocuiesc liniile celulare normale si dupa aceea disemineaza extramedular si pot fi observati in sangele periferic. Blastii leucemici sunt nefunctionali.

Leucemia limfocitara cronica este cea mai frecventa forma de leucemie, apare in general dupa varsta de 5 0 ani, in majoritatea cazurilor clona maligna provine dintr-un limfocit B. Simptomatologia este datorata infiltrarii maduvei osoase cu celule maligne si alterarii imunitatii. Simptomele sunt nespecifice si debuteaza progresiv cu astenie fizica si psihica, dispnee, palpitatii. Cu timpul se observa infiltrarea adenopatica si hepatosplenomegalie. Neutropenia severa favorizeaza infectiile cu diferiti germeni cu dezvoltare intracelulara sau extracelulara. Decesul este datorat frecvent complicatiilor infectioase.
Citeste si:
  • Acid folic
  • Parosmia, parosmie
  • Diabetul insipid - generalitati
  • Sancru sifilitic
  • Litiaza salivara (sialolitiaza)