Lipodistrofiile


Lipodistrofiile grupeaza suferinte relativ rar intalnite care se caracterizeaza prin atrofia tesutului gras, extinderea si localizarea riscul distrofiilor este variabila. De cele mai multe ori se asociaza si alte tulburari metabolice cum ar fi rezistenta la insulina crescuta, diabet zaharat, cresterea trigliceridelor serice.

Lipodistrofia generalizata - este interesat intregul tesut adipos si apare la nastere. Se asociaza cu diabet in cele mai multe cazuri sau cu alte anomalii. Exista o forma congenitala cu transmitere autozomal recesiva si forme sporadice care nu sunt ereditare. Tesutul adipos poate fi pus in evidenta prin rezonanta magnetica nucleara care evidentiaza zone de tesut adipos orbitar, epidural sau juxtaarticular.

Lipodistrofia partiala dobandita - apare mai ales la femei si intereseaza jumatatea superioara corpului - cap, torace, membre superioare cu mentinerea tesutului adipos in jumatatea inferioara. Lipodistrofia partiala dobandita se mai numeste sindromul Barraquer-Simmons.

Lipodistrofia partiala cu transmitere autozomal dominanta afecteaza tesutul adipos al trunchiului si membrelor, dar nu pe cel al fetei.

Lipodistrofia determinata de administrarea de insulina este o modificare localizata la locul de injectie a insulinei care poate aparea la bolnavii diabetici. Se prezinta sub forma de atrofie sau hipertrofie a tesutului gras la locul de injectie a insulinei. Atrofia apare mai frecvent la femei, la peste jumatate de an de la inceputul tratamentului. Hipertrofia apare mai frecvent la barbati si este corelata cu mentinerea mai multa vreme a aceluiasi loc de injectie.

Lipodistrofia dupa administrarea de inhibitori de proteaze, medicamente care sunt utilizate in tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) se caracterizeaza prin atrofia tesutului adipos al fetei si membrelor, cu acumulare abdominala si interscapulara, realizand aspectul de ceafa de bizon. Patogenia nu este complet cunoscuta.
Citeste si:
  • Enterita
  • Alfafetoproteina - semnificatie
  • Testul la D - xiloza
  • Comele - clasificare Reed
  • Trombocite