Lipomul


Lipomul reprezinta o formatiune de tesut adipos bine delimitata, invelita de un tesut fibros. Lipomul nu isi modifica dimensiunile in functie de metabolismul lipidic. Daca pacientul prezinta scadere ponderala lipomul poate deveni mai evident prin atrofia tesutului adipos inconjurator.

Din punct de vedere clinic lipomul se prezinta sub forma unei formatiuni bine delimitate, nedureroase, de dimensiuni variabile, mobil de planurile superficiale si profunde. Poate fi compus din mai multi lobi, are o consistenta moale cu senzatie falsa de fluctuenta.

Lipoamele pot fi izolate sau multiple, de regula relativ simetrice, realizand lipomatoza nodularaLipomatoza are uneori un caracter ereditar.

Fibrolipomul este o formatiune de tesut adipos cu continut mai mare in tesut fibros, de consistenta crescuta.

Lipomul difuz realizeaza o masa de tesut adipos care nu este incapsulata, ocupa o regiune de dimensiuni variabile si este simetrica, in majoritatea cazurilor. Daca se dispune la nivel cervical se poate extinde catre mediastin si poate cauza compresia organelor cervicale.

Lipomatoza dureroasa se caracterizeaza prin prezenta de limfoame circumscrise, multiple, aflate mai ales la jumatatea superioara a corpului, cu exceptia capului. Lipoamele sunt dureroase spontan si la palpare. lipomatoza dureroasa apare mai ales la femei dupa menopauza.
Citeste si:
  • Anatomia ochiului
  • Tetracicline
  • Ampicilina in sarcina
  • Care sunt dimensiunile normale ale splinei?
  • Constipatie - definitie, mecanisme de actiune, tratament