Lombosacralgia


Lombosacralgia poate fi acuta sau cronica si cuprinde: 

durere localizata in regiunea lombara (lombosacrata)=lombalgie (lombosacralgie); 
durere iradiata de-a lungul membrelor inferioare pe traiectul nervului sciatic=lombosciatica.

 

Etiopatogenie


Cauze-tulburari statice ale coloanei vertebrale; procese diverse ce afecteaza coloana lombara (degenerative, inflamatorii, traumatice, metabolice, neoplazice). 

Tulburari statice: determina modificari compensatorii de tipul contracturilor musculare si intinderilor ligamentare, apoi prin solicitare si deteriorari ale articulatiilor interapofizare. 

Dintre afectiunile ce determina tulburari statice, cele mai importante sunt: spondiloza, spondilolisteza, sindromul trofostatic.

a).Spondiloza consta in dehiscenta congenitala a arcului neural la nivelul istmului, mai frecvent la nivelul L5 - alunecarea corpului vertebral L5 pe sacru=spondilolisteza. 

b).Sindromul trofostatic determina lombosacralgie in special la femei in jurul varstei de 45 de ani. Cauza: accentuarea lordozei lombare prin relaxarea musculaturii abdominale (de obicei in timpul acumularii excesive de tesut adipos pe abdomen).  Hiperlordoza lombara solicita articulatiile interapofizare. 
Leziunile degenerative, in special ale discurilor intervertebrale, au o incidenta mai mare cu cat varsta este mai inaintata. Se remarca: degenerescenta discala (discartroza) fara ruptura inelului fibros si fara hernierea nucleului pulpos - lombosacralgie de tip mecanic (accentuata dupa efort); leziuni discale cu ruptura inelului si migrarea nucleului. 
Cand ruptura inelului este incompleta, nucleul poate exercita o presiune pe ligamentul longitudinal posterior - lombalgie acuta (lumbago acut), dar fara iradierea durerii. 
Cand ruptura este completa - hernierea nucleului pulpos (hernia de disc). Rareori procesul se produce pe linia mediana determinand sindromul “cozii de cal”. Mai frecvent hernierea este laterala si apare la nivelul L4-L5, lezand radacinile nervoase L5 si respectiv S1, determinand iradierea sciatica a durerii (lombosciatica). 


Procese inflamatorii: inflamatia poate proveni dintr-o infectie (febra tifoida, stafilococi, tuberculoza), poate exista in cadrul unei boli cu etiologie necunoscuta (SA, PR sau sindromul Reiter. Durerea este de tip inflamator cu intensificare nocturna. Leziunile traumatice ale regiunii lombare pot determina fracturi ale corpilor vertebrali sau ale apofizelor transverse. 


Procesele metabolice afecteaza structurile osoase ale coloanei, rezultand lombalgii intense, care apar in urmatoarele boli metabolice: osteomalacie, osteoporoza, hiperparatiroidie si boala Paget. 

a).Osteomalacia consta in aport calcic insuficient la structurile osoase, datorat lipsei de Ca si vitamina D din alimentatie si unor boli digestive ce determina o absorbtie deficitara a Ca (sindromul de malacie). 
Durerea este precoce in osteomalacie (afectiuni renale cu pierdere exagerata de Ca). 
Durerea este exacerbata de miscarile coloanei si de ortostatismul prelungit. Se asociaza semne clinice de hipocalcemie (tetanie, excitabilitate crescute neuromuscular). 
b).Osteoporoza se manifesta pe fondul unui dezechilibru endocrin (in special la femei in preajma climaxului). Durerea este de tip mecanic, iar examenul radiologic evidentiaza hipertransparenta a corpilor.
c).Hiperparatiroidismul asociaza simptomele clasice (inapetenta, astenie, constipatie, greturi, varsaturi, poliurie) cu dureri in extremitati si lombalgii cu intensificare la tuse si stranut. Aceste simptome sunt legate de leziuni osoase aparute concomitent cu litiaza renala si nefrocalcinoza, in conditiile unei alimentatii sarace in Ca si fosfor.
d).Boala Paget prezinta o localizare vertebrala cu dureri lombosacrate discrete, dar a caror intensificare poate sugera o transformare sarcomatoasa. Examenul radiologic ilustreaza o densificare a vertebrelor si o anarhie a travetelor osoase ingrosate. 


Procesele neoplazice pot afecta coloana prin metastaze canceroase, mielom multiplu, boala Hodgkin, leucoze.

a).Metastazele canceroase se localizeaza frecvent la nivelul coloanei lombosacrate determinand lombalgii tenace necalmate de repaus sau analgetice. Pot apare la cancer primitiv de san, prostata, rinichi, suprarenala, plaman, tub digestiv.

b).Mielomul multiplu poate avea ca semn de debut durerile lombare difuze, cu caracter de malignitate (intensitatea creste progresiv, nu se calmeaza la repaus sau analgetice). Radiologic: grade fara reactie de osteoscleroza. 

c).Boala Hodgkin poate asocia la semnele caracteristice (poliadenopatie, splenomegalie, stare febrila, eozinofilie) dureri vertebrale ce se intensifica progresiv, datorate unor leziuni vertebrale.

 

Aspecte clinice


Subiectiv: durerea are caractere definitorii decelabile anamnezic. Intensitatea durerii este variabila, avand un caracter individual, dar in puseu acut afecteaza capacitatea de munca a subiectului. 
Tipul durerii depinde de mecanismul de producere: durere somatica: difuza, debut insidios, durata lunga (afecteaza structurile musculoscheletare principale); durere radiculonervoasa: prin agresiune a structurilor nervoase-ascutita, debut brusc, insotita de parestezii, tulburari senzitive si motorii. 
Sediul durerii si mai ales iradierea sunt importante pentru diagnostic. 
Durata durerii poate fi permanenta (intensificata de efort fizic, frig, umezeala, tuse, stranut?factori agravanti) sau intermitenta. 

Factorii declansatori: efort fizic; traumatisme directe sau indirecte ale coloanei. Factori ce usureaza durerea: repausul la pat, analgezice, antiinflamatoare sau medicatie decontracturanta. 

Obiectiv: examenul fizic al subiectului presupune: examenul static si dinamic al coloanei; examenul mersului (obisnuit, pe varfuri, pe calcaie); examenul neurologic (depisteaza tulburari motorii, ale reflexelor osteotendinoase-rotulian si ahilean). Examenul static al coloanei vertebrale: subiectl in ortostatism si prin inspectie se analizeaza: echilibrul bazinului inspectand spinele iliace anterosuperioare si posterosuperioare; orizontalitatea umerilor (linia biacromiala); existenta deviatiilor laterale ale coloanei vertebrale-scolioze, cifoze; existenta contracturii musculare paravertebrale.

Examenul dinamic al coloanei vertebrale: amplitudinea miscarilor coloanei lombare in ortostatism (mobilitate); existenta unei modificari de tensiune intre duramater si discul intervertebral (semne durale in decubit ventral sau decubit dorsal si in sezand).


a).Mobilitatea coloanei vertebrale: flexia: prin testul Schober, Tomayer (indice deget-sol); extensia: Schober inversat; inclinarea laterala: unghiul dintre linia biacromiala si bicreta; rotatiile: prin urmarirea amplitudinii miscarii din coloana lombara. 
b).Semne durale: in decubit ventral: pentru precizarea sediului durerii se palpeaza apofizele spinoase vertebrale; se palpeaza regiunea paravertebrala si presiunea spatiului paravertebral corespunzatoare discului afectat determinand durere vie=”semnul soneriei”.

Se trece apoi la evidentierea propriu-zisa a semnelor durale: extensia membrului inferior afectat cu gamba flectata pe coapsa produce durere pe fata anterioara a coapsei prin punerea in tensiune a nervului crural; in decubit dorsal se testeaza aparitia durerii la elongatia sciaticului prin manevra Lasegue; se testeaza aparitia durerii la unghiul maxim nedureros al manevrei Lasegue prin completarea cu dorsoflexia piciorului, ceea ce determina o intindere a ischiogambierilor (manevra Bragard); din sezand la marginea patului se testeaza aparitia durerii prin flexia capului ce produce tractiunea ascendenta a durei mater-semnul Leri; se poate efectua testul flepping-extensia gambei pe coapsa, care in caz de iritatie sciatica determina durere violenta.
Citeste si:
  • Ce este vena porta?
  • Ce simptome apar in apendicita acuta?
  • Acantoliza
  • Semnificatia clinica a timpului partial de tromboplastina
  • Egilok (metoprololum), comprimate