Lombosciatica - simptome si tratament


Lombosciatica este durerea lombara insotita de nevralgia sciatica, traducand suferinta unei radacini a nervului sciatic, mult mai rar o atingere a traseului nervos propriu-zis.

 

Cauze

Nevralgia sciatica apare in majoritatea cazurilor ca urmare a unui conflict discal consecutiv unei hernii intrarahidiene la nivel intervertebral lombar (L) L4-L5 sau lombar sacral (S) L5-S1, dar se poate datora si artrozei vertebrale sau unor anomalii congenitale (bloc vertebral, spina bifida).

 

Simptome, semne

Afectiunea este foarte frecventa, observandu-se mai ales intre 25 si 60 de ani la barbati. Debutul este acut cu durere intensa lombara la efort sau la cateva ore de la acesta.

Durerea iradiaza in membrul inferior pe traiectul nervului sciatic si este insotita de parestezii si tulburari de mers. 

Traiectul pe care iradiaza durerea depinde de radacina afectata:

cand este lezata radacina L3 - durerea si paresteziile afecteaza partea anteroinferioara a coapsei si suprafata anteromediala a genunchiului; adductia coapsei si extensia genunchiului sunt deficitare, iar reflexul rotulian poate fi deprimat

- cand este lezata radacina L4 - durerea si scaderea sensibilitatii se instaleaza la nivelul zonei anterolaterale a coapsei, fetei anterioare a genunchiului si fetei anteromediale a gambei; sunt afectate extensia genunchiului, dorsoflexia piciorului (mersul pe calcaie e dificil) si reflexul rotulian este absent

- cand este lezata radacina L5 - durerea este la nivelul fesei, fetei postero-exterioara a coapsei, fetei anteroexterioara a gambei, fetei dorsale a piciorului-haluce; sunt afectate extensia si abductia coapsei, flexia genunchiului, flexia dorsala (degete si picior; haluce in special) - mersul pe calcaie este imposibil(semnul talonului); 

cand este lezata radacina S1 - dureri pe partea posterioara a coapsei, pe regiunea posteroinferioara a gambei, pe marginea laterala a piciorului, in talpa si calcai; nu se pot executa flexia genunchiului si flexia plantara a piciorului - mers pe varfuri imposibil. 

Examenul clinic evidentiaza: o inclinare a trunchiului de partea opusa celei dureroase; o stergere a lordozei lombare; o atitudine scoliotica antalgica; contractura musculaturii paravertebrale lombosacrate unilateral. 

Manevrele de elongatie ale sciaticului (Lasegue, Bragard) sunt dureroase la diverse grade fata de planul patului. Din decubit ventral se evidentiaza semnul soneriei (de Seze) si semnul Leri.

Se constata hipotrofie musculara in urma unui deficit motor prelungit.

 

Explorari paraclinice


Examenul radiografic
 este deosebit de util; evidentiaza scolioza concava de partea suferinda si ingustarea asimetrica a spatiului intervertebral, modificarile artrozice ale articulatiilor interapofizare, prezenta osteofitelor, anomalii congenitale ce duc la lombosciatica (sacralizarea L5; lombalizarea S1; spina bifida)

Discografia ofera informatii in ceea ce priveste hernia de disc (in special dimensiunile herniei).

Tomografia si RMN ofera informatii utile si superioare examenului radiografic.

Mielografia este necesara numai in cazul indicatiei pentru tratament chirurgical.

 

Tratament

Repausul la pat in decubit dorsal cu perna sub genunchi este necesar pentru a reduce lordoza lombara si a atenua conflictul discoligamentar. 

Tratament medicamentos: analgetice, antiinflamatoare si decontracturante.

Fizioterapie: aplicata dupa cateva zile de repaus in perioade subacute sau cronice; caldura are rol spasmolitic (nu se indica in perioada acuta) si decontracturant; recele, in perioada acuta, are rol analgezic. 

Electroterapia este sub forma de: galvanizari, ionizari cu xilina, novocaina, salicilat in proportie de 2%; curenti diadinamici si interferentiali cu efect analgezic si antiinflamator; diatermie cu unde scurte; ultrasunet; roentgenterapie - 4-6 sedinte. 

Tratament chirurgical: in cazul persistentei simptomatologiei neurologice sau a recidivelor frecvente si indelungate. Se practica discectomie sau chimionucleoliza si decompresie prin laminectomie.
Citeste si:
  • Ce este limfa?
  • Akinezia, akinezie
  • Otita - tratament
  • Acid folic
  • Boala mixta a tesutului conjunctiv