Manometria esofagiana


Manometria esofagiana este folosita pentru explorarea mai ales a sfincterului esofagian inferior. Disfunctia acestui sfincterdetermina aparitia refluxului gastroesofagian, caracterizata prin trecerea continutului stomacului la nivelul esofagului si aparitia unei simptomatologii cu durere abdominalapirozis, greata si varsaturi.

Manometria esofagiana este efectuata cu ajutorul unei sonde formata din 3 catetere perfuzate cu un debit redus de apa la presiune constanta.

Coloanele de lichid permit transmiterea variatiilor de presiune la un aparat care inregistreaza.

In mod normal sfincterul esofagian inferior are o inaltime de aproximativ 3 - 5 centimetri si prezinta o presiune de repaus data de actiunea muschilor netezi de aproximativ 20 de milimetri coloana de mercur. Acest sfincter separa zona de presiune pozitiva care se afla nivelul abdomenului de zona corpului esofagian care are o presiune usor negativa. In mod normal, dupa deglutitie la cateva secunde se observa o relaxare a sfincterului esofagian inferior care dureaza aproximativ 5 secunde dupa care apare o scurta hipertonie a acestei sfincter care impiedica refluxul gastroesofagian.

In refluxul gastroesofagian se observa, in mod patologic, scaderea presiunii bazale la nivelul sfincterului esofagian inferior aparitia unor relaxari chiar in afara deglutitiilor si de asemenea relaxare prelungita dupa deglutitie.

Acalazia cardiei se caracterizeaza din punct de vedere manometric prin absenta relaxarii sfincterul esofagian inferior la deglutitie si lipsa contractiilor peristaltice esofagiene.
Citeste si:
  • Hipersalivatie
  • Diureza normala
  • Ce este angioedemul?
  • Nefromegalie
  • Fasconal p, comprimate