Edem (mecanisme de producere)


Edemul este consecinta excesului de lichide in interstitiu, acesta fiind spatiul dintre membrana capilara semipermeabila si membrana celulara.

Membrana capilara este permeabila pentru apa si electroliti, dar impermeabila pentru proteine. Presiunea de fitrare la nivelul capilarului este dependenta de mai multe tipuri de presiuni :
-    presiunea hidrostatica capilara – este dependenta de presiunea generata de sistola ventriculara (are valori de 40 mmHg la capatul arterial si 15 mmHg la capatul venos al capilarelor)
-    presiunea coloid-osmotica este presiunea care retine apa in capilare – este produsa de albumine (are valori de 25-30 mmHg)
-    drenajul limfatic  - asigura intoarcerea unei cantitati din lichidul interstitial, prin intermediul ganglionilor limfatici


In mod normal, la capatul arteriolar al vasului, apa iese din vas, iar la capatul dinspre venula reaporul se inverseaza.
Integritatea membranei capilare are un rol important in schimburile fiziologice dintre capilare si tesuturi. Atunci cand membranele capilare sunt lezate, se extravazeaza proteinele, iar apa iese odata cu acestea. Lichidul extravazat este bogat in proteine si se numeste exsudat.
Atunci cand exista dezechilibre intre presiunea hidrostatica si cea coloid-osmotica, se extravazeaza un lichid sarac in proteine, care se numeste transudat.


Mecanisme de producere a edemelor

1.    scaderea presiunii coloid-osmotice in vase – prin hipoalbuminemie – ciroza hepatica, malabsorbtie, malnutritie, sindrom nefrotic
2.    cresterea presiunii hidrostatice in vase – insuficienta cardiaca stanga sau dreapta, staza venoasa locala (tromboze venoase, varice)
3.    blocarea drenajului limfatic – limfadenite, infiltrate neoplazice, filarioza, extirparea unor grupe ganglionare

Edemele pot fi locale, regionale sau sistemice:
1.    edemele locale – se produc prin alterarea localizata a permeabilitatii membranei capilare (hipoxie, acidoza)
2.    edeme regionale – edeme care insotesc varicele, filarioza, neoplasmele, rezectiile unor grupe ganglionare, ligature chirurgicala a unor grupe venoase, tromboze, tromboflebite
3.    edeme generalizate – insuficienta cardiaca, tratament cu corticosteroizi, hipoalbuminemie (ciroza hepatica, malabsorbtie, malnutritie, sindrom nefrotic), socul anfilactic (prin alterarea globala a permeabilitatii capilare)
Citeste si:
  • Acid uric
  • Testele de disproteinemie
  • Hiperplazia gingivala in tratamentul cu ciclosporina A
  • Ce este ruminatia (mericismul)?
  • Miocard