Megadolicocolon congenital (Maladia Hirschprung)


Megadolicocolonul congenital reprezinta o dilatatie exagerata a colonului, limitata la un singur segment sau putand sa-l cuprinda in totalitate. 

Este prezenta o tulburare cronica a motilitatii intestinului gros, din cauza reducerii sau absentei congenitale a neuronilorplexului mienteric Auerbach in segmentele terminale ale colonului. Rezulta o constipatie severa, rebela la tratament.

Are o frecventa de 1/20 000 de nou-nascuti, cu predominanta la sexul masculin.
Se poate insoti de alte anomalii congenitale: megaureterul, megavezica urinara, sidromul Down, defecte septale cardicace.

In perioada neonatala sunt prezente constipatia si distensia abdominala, varsaturile, realizand un tablou clinic de ocluzie intestinala. 
In perioada copilariei si adolescentei se constata distensie abdominala si constipatie rebela la tratament. Se grefeaza periodic puseuri de ocluzie acuta.

Diagnosticul este conturat cu ajutorul examenului radiologic irigografia, care evidentiaza ampula rectala de calibru normal, sigmoid stramtat si apoi dilatat in palnie, pe o inaltime de 10-20 de cm, urmat de un colon neted, fara haustre, de intindere variabila.

Tratamentul este exclusiv chirurgical, cu rezectia segmentului ingustat si restabilirea continuitatii intestinale
Citeste si:
  • Neutropenie
  • Encefalita
  • Ce este socul anafilactic?
  • Hemograma - interpretare rezultate
  • Nevralgie cervicobrahiala