Melena


Melena reprezinta eliminarea pe cale rectala a unui scaun care contine sange digerat. Melena se prezinta ca un scaun negru, moale, lucios, comparat cu pacura.

Melena se poate insoti de hematemeza, ceea ce indica o sursa de sangerare deasupra unghiului duodenojejunal.

Prezenta izolata a melenei se intalneste mai frecvent in leziunile distale de pilor, dar se poate intalni si in leziuni mai proximale, inclusiv varicele esofagiene.

Prezenta sangelui in lumenul intestinal determina o accelerare a tranzitului, ceea ce determina consistenta mai moale al scaunului melenic.

In unele cazuri sangerarile la nivelul cecului pot determina melena, daca tranzitul intestinal este incetinit. Sub nivelul cecului sangele ramane nedigerat si nu mai este posibila aparitia melenei.

Melena presupune pierderea unei cantitati minime de aproximativ o suta de mililitri de sange.

Exista numeroase afectiuni care pot determina hemoragie digestiva superioara exteriorizata prin melena:

- afectiuni ale esofagului: esofagita, ulcer esofagian, varicele esofagiene, tumori benigne sau maligne, traumatisme in urma unor manevre instrumentale, prezenta de corpi straini.

- boli gastroduodenale: cancer gastric, ulcer gastroduodenale, gastrita, hernie hiatala, ectopie de tesut pancreatic, traumatisme, anomalii vasculare, corpi straini

- boli intestinale: diverticuloza, cancere intestinale, tumori benigne, diverticul Maeckel

- boli ale anexelor tubului digestiv: litiaza biliara, cancer al cailor biliare, traumatisme hepatice, cancer pancreatic, pancreatita acuta, anevrismul de aorta rupt

- boli vasculare: purpura Henoch Schonlein, boala Rendu Osler

- boli sanguine cu tulburari ale coagularii: policitemie, leucemie, trombocitopenie, hemofilie

- afectiuni sistemice: amiloidoza, sarcoidoza, uremie, infectii grave

Majoritatea hemoragiilor intestinale sunt determinate de ulcerul gastroduodenal - aproximativ 50%. Varicele esofagiene sunt responsabile de aproximativ 20% din numarul de cazuri de hemoragie digestiva superioara. Urmatoarele cauze ca frecventa sunt: gastrita si esofagita, sindromul Mallory Weiss, cancerul gastric.

In aproximativ 5% din cazuri, cauza sangerarii nu poate fi stabilita.
Citeste si:
  • Tenosinovita
  • Monocit
  • Ce este ciclul cardiac?
  • Hematocritul
  • Colecistita cronica