Meningita cauzata de fungi


Meningitele fungice apar in contextul unei depresii imune, fungii fiind prin excelenta germeni conditionat patogeni. Exista mai multe tipuri de fungi care pot determina meningita, in conditiile unui deficit imun: Candida albicans, Criptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum, Blastomices, Coccidioides inmitis. Acesti agenti patogeni sunt distribuiti ubicuitar in mediu, calea de transmitere este de cele mai multe ori respiratorie, dar pot fi colonizate initial si mucoasele digestive sau genitale.
Cele mai importante afectiuni care determina deficit imun si astfel cresterea riscului de infectie fungica sunt: diferitele neoplazii, limfoame, SIDA, tratamentele cortizonice. Deficitul de aparare poate fi si la nivel local, cauzat de unele interventii chirugicale sau de defecte congenitale.

In absenta capacitatii de aparare a organismului, ciupercile capata veleitati invazive si trec de la colonizarea de suprafata la forme sistemice.
De asemenea, scaderea capacitatii de aparare determina manifestari clinice putin exprimate, cu debut progresiv, simptome care se suprapun peste cele ale bolii de baza. Sindromul meningean nu este intens, afectarea encefalitica lipseste de obicei si pot apare in diferite manifestari neurologice cum ar fi paraliziile de nervi cranieni, convulsiile.

Diagnosticul este transat de examinarea lichidului cefalorahidian, care arata un lichid cu modificari semnificative, cu proteinorahie crescuta, reactie Pandy intens pozitiva, cateva sute de celule nucleate, majoritatea limfocite polimorfe. Se examineaza frotiul care poate evidentia fungii, prin coloratie Giemsa sau cu tus de China. Mediul cel mai cunoscut pentru cultivarea fungilor este mediul Sabouraud.

Tratamentul este dificil de efectuat pentru ca medicamentele antifungice nu prezinta o patrundere buna la nivelul spatiului subarahnoidian, sensibilitatea fungilor este redusa fata de medicamentele administrate, iar boala survine pe un teren imunodeprimat. Durata de administrare este lunga, in general de aproximativ 6 saptamani. Cele mai cunoscute preparate active pe fungi sunt fluconazolul, amfotericina, flucitozina. Se asociaza, de asemenea tratament patogenic - antiinflamator si depletive cerebrale.
Citeste si:
  • Bacil Koch
  • Boala Niemann-Pick
  • Aldosteron
  • Pemfigusul foliaceu
  • Ciclu cardiac