Meningitele cauzate de enterovirusuri


Meningitele cauzate de infectia cu enterovirusuri sunt cele mai frecvente meningite virale, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.
Enterovirusurile care determina cel mai frecvent meningite sunt: Coxsackie B2 si B5, ECHO 4, 6, 9.

Boala este dificil de diagnosticat la persoanele adulte, din cauza absentei semnelor clinice si evolutiei favorabile.

Tabloul clinic este mai exprimat la adolescenti, cu sindrom inflamator si semne de iritatie meningeana. Este mai frecvent diagnosticata la sugari, deoarece la acestia se efectueaza mai frecvent punctie lombara  in cazul febrelor de origine necunoscuta.
Uneori evolutia clinica se poate desfasura in doua faze, similar evolutiei poliomielitei, cu debut febril, ameliorare, dupa care se remarca instalarea fazei de stare. Nu exista caracteristici clinice speciale fata de alte meningite virale. Intr-un numar mic de cazuri se pot identifica complicatii, mai ales convulsii febrile sau alte afectare encefalitica moderata (obnubilare, foarte rar coma).

Diagnosticul serologic nu este disponibil, mai ales din cauza numarului mare de enterovirusuri. Mai frecvent, se poate recurge la izolarea virusului in lichidul cefalorahidian, mai ales in prima saptamana de evolutie.
Hemograma poate fi modificata, cu leucopenie sau neutropenie. Sindromul biologic inflamator lipseste sau este discret.
Lichidul cefalorahidian are un aspect clar sau mai rar opalescent, o proteinorahie usor crescuta sau normala, un numar de celule variabile (de la cateva zeci la cateva sute), glicorahie normala.

Tratamentul este similar celorlalte meningite virale. Nu exista tratament etiologic, iar tratamentul patogenic consta in administrarea unor medicamente antiinflamatoare (nesteroidiene cazuri usoare, corticoterapie in cazurile mai severa sau cu complicatii), depletive cerebrale de tipul manitolului.

Tratamentul simptomatic foloseste medicamente antialgice, antitermice, antiemetice, sedative usoare.

Profilaxia este nespecifica in cazul infectiilor cu enterovirusuri, exceptia virusurilor poliomielitice pentru care exista doua tipuri de vaccinuri. Se recomanda masuri de igiena generala.
Citeste si:
  • Meningitele cauzate de enterovirusuri
  • Litiaza glandei submandibulare
  • Glosita sifilitica
  • Ce este plasma?
  • Beta-HCG (beta gonadotropina corionica umana)