Modificarile proteinelor plasmatice in bolile ficatului


In insuficienta hepatica cronica apare scaderea albuminelor serice din cauza deficitului de sinteza. Valorile albuminelor sub 2 grame pe decilitru semnifica o alterare hepatica severa. De cele mai multe ori aceasta afectare hepatica este ireversibila.

 

Ciroza hepatica se caracterizeaza prin urmatoarea modificare electroforetica: inversare a raportului albumine / globuline. Nivelul globulinelor se modifica in bolile hepatice acute si cronice. Gamaglobulinele cresc in bolile de ficat de natura inflamatorie din cauza sindromul inflamator cronic care activeaza sistemului imun intra si extrahepatic.

 

Proteinele de faza acuta au niveluri plasmatice normale sau usor crescute in inflamatiile acute hepatice (hepatitele acute), chiar si atunci cand exista insuficienta hepatica moderata. Nivelul proteinelor de faza acuta scade doar in insuficientele hepatice severe acute sau cronice.

 

Hepatitele acute se caracterizeaza prin disproteinemie de tip inflamator acut cu cresterea usoara a alfa 1, alfa 2 si gamaglobulinelor cu predominenta imunoglobulinelor M.

 

Proteinemia este normala in hepatitele cronice. Albuminele sunt normale, uneori spre limita inferioara. Se remarca cresterea gama globulinelor serice, de obicei moderata. Cresterea gamaglobulinelor este policlonala.

 

In ciroza hepatica se remarca urmatoarele modificari caracteristice:

 

- scaderea albuminelor serice

 

- scaderea proteinelor totale din cauza deficitului de sinteza

 

- hipergammaglobulinemie importanta, peste 3 5% din fractiunea electroforezei, Hipergammaglobulinemie care este de regula policlonala. Valorile mai mari de 40% pe electroforeza ale gama globulinelor serice se intalnesc doar in ciroza hepatica si in mielomul multiplu, sau alta hemopatie maligna. Se remarca cresterea tuturor fractiunilor imunoglobulinelor, cu predominenta imunoglobulinelor G in ciroza postvirala, imunoglobulinelor A in ciroza alcoolica si imunoglobulinelor M in ciroza biliara primitiva.

 

 

Raportul albumine / globuline este normal situat intre 1, 2 si 1, 8. In hepatitele acute si in obstructiile biliare acest raport nu este modificat. Raportul devine unitar sau subunitar in hepatitele cronice active si mai ales in ciroza hepatica.
Citeste si:
  • Pemfigus vulgar
  • Congestie
  • Poliartrita reumatoida
  • Angioedem
  • Poliarterita nodoasa