Modificarile proteinelor serice in cadrul afectiunilor hepatice


Diversele modificari care apar in cursul hepatopatiilor acute sau cronice in distributia fractiunilor electroforetice ale proteinelor sunt dependente de gradul afectarii hepatice.

Principalele afectiuni in care apar modificari ale proteinelor serice (disproteinemii) sunt:

 

hepatita acuta - hepatita acuta reprezinta o inflamatie a tesutului hepatic, cel mai frecvent de natura virala. Functiile ficatului sunt afectate dar disproteinemia care apare in hepatita acuta este discreta sau nu se observa deloc. Este afectata sinteza albuminelor de catre ficat, dar scaderea albuminelor se observa foarte rar, pentru ca acestea au un timp de injumatatire lung - de aproximativ trei saptamani. Uneori este crescuta foarte usor fractiunea gama.

 

- hepatita cronica - se caracterizeaza prin cresterea policlonala a gamaglobulinelor. In hepatita cronica nu sunt afectate sintezele hepatice, nu apare hipoproteinemie sau hipoalbuminemie.

 

ciroza hepatica - este o afectiune grava care se insoteste de alterarea severa a functiilor ficatului. In ciroza se intalneste o disproteinemie caracteristica: scaderea proteinelor serice cu hipoalbuminemie si hipergammaglobulinemie policlonala foarte intensa. De asemenea pot fi scazute alfa 1 si alfa 2 globulinele.

Albuminele, alfa 1 si alfa 2 globulinele sunt scazute din cauza afectarii functiilor hepatice. Mecanismul prin care gamaglobulinele sunt crescute este mai complex. Ficatul are o functie importanta imunitara, de indepartare a antigenelor bacteriene care vin prin vena porta de la nivelul tubului digestiv. Aceasta functie este scazuta in ciroza; unele antigene bacteriene ajung astfel in circulatia sangvina si este activat sistemul imun umoral pentru a indeparta aceste particule straine. Are loc cresterea numarului de plasmocite - celule care provin din limfocitele B - care au rolul de a sintetiza anticorpi. Se produce cresterea cantitatii de anticorpi, care sunt imunoglobuline serice. Aceste imunoglobuline serice fac parte din fractiunea gama care se observa pe electroforeza.

Cresterea fractiunii alfa 1 la un pacient cunoscut cu ciroza hepatica sugereaza transformarea neoplazica a cirozei, cu aparitia adenocarcinomului hepatic. Acest lucru este explicat prin faptul ca antigenul carcinoembrionar, care este un marker specific pentru cancerul hepatic si care creste in cadrul acestei patologii, apartine fractiunii alfa.
Citeste si:
  • Hemostaza primara- etape
  • Ce este lipemia?
  • Ciroza alcoolica - diagnostic, tratament
  • Limfopenie
  • Alcaloza respiratorie