Modificarile proteinelor serice in inflamatiile acute


Inflamatia reprezinta o reactie nespecifica de aparare a organismului. Inflamatiile pot fi infectioase sau neinfectioase, acute sau cronice.

In inflamatiile acute cresc in special fractiile alfa 1 si alfa 2 ale globulinelor. Albumina si beta globulinele pot fi micsorate. Proteinele totale sunt la limita superioara a normalului.

Alfa 1 si alfa 2 globulinele sunt proteine reactive de faza acuta, au rol in apararea nespecifica, sunt sintetizate in principal in ficat.

In mod normal alfa 1 si alfa 2 globulinele sunt sintetizate de catre ficat la un nivel bazal scazut si prezinta o concentratie plasmatica mica. Atunci cand exista un focar inflamator in sange cresc concentratiile interleukinelor 1, 6, care sunt eliberate de catre celulele imunocompetente de la nivelul acestui focar. De asemenea, la ficat ajung, pe langa interleukina 1, interleukina 6 si alte resturi celulare sau bacteriene si proteine degradate. Ele ajung in ficat pe cale circulatorie si stimuleaza sinteza proteinelor de faza acuta.

Proteinele de faza acuta indeplinesc mai multe roluri in inflamatie:

- joaca rolul de inhibitie a unor enzime proteolitice, care sunt deversate in focar prin distrugerea celulelor. Aceste enzime determina distrugerea proteinelor locale. Astfel de enzime sunt: tripsinachemotripsinaplasmina. Enzimele antiinflamatorii (proteinele de faza acuta) joaca rolul unor antienzime, limiteaza efectul restrictiv al enzimelor proteolitice. Cele mai cunoscute proteine de faza acuta cu rol de antienzima sunt: alfa 1 antitripsinaalfa 2 macroglobulinaalfa 2 antiplasmina.

- au capacitatea de a se cupla cu resturile din focar, detritusul celular, pe care le transporta la ficat si splina unde sunt fagocitate

- unele proteine de faza acuta au rol bacteriostatic si bactericid. Proteina C reactiva se cupleaza cu unele structuri din peretele bacterian, inhiba diviziunea bacteriilor si declanseaza cascada complementului.
Citeste si:
  • Infectie urinara - tratament
  • Ce sunt capilarele?
  • Afakie, afakia
  • Splenomegalie
  • Bacterii