Monocit


Monocitele se gasesc in sange, in diferite tesuturi si in cavitatile naturale ale organismului. Monocitele se formeaza in maduva hematogena dintr-un precursor comun cu polimorfonuclearele, sub influenta factorilor de stimulare monocitara si macrofagica.

La examenul microscopic, monocitele au diametrul de 10-15 microni, fiind cele mai mari elemente figurate sanguine. Nucleul este relativ mare, reniform, ocupand aproape jumatate din suprafata celulara. Citoplasma are culoare gri-albastruie sau fumurie si contine numerosi lizozomi care apar ca granulatii azurofile. Lizozomii contin esteraze nespecifice si peroxidaze. Monocitele produc si excreta continuu lizozim, cu efect antibacterian.

Din punct de vedere functional monocitele sunt celule imature, in tranzit prin sange de la locul de origine – maduva hematogena, spre tesuturi. Ele reprezinta intre 1 si 10% din totalul leucocitelor sanguine, iar in valoare absoluta sunt 150-650/milimetru cub.

Monocitele raman in circulatie aproximativ 3 zile, dupa care sunt activate la contactul cu anumite substante, adera de endoteliu, trec in interstitiu prin diapedeza si se localizeaza in diverse tesuturi si organe. Trecerea monocitelor in tesuturi se face mai ales unde exista un focar inflamator. In tesuturi, monocitele se transforma in macrofage.
Citeste si:
  • Situsurile anatomice ale hematopoiezei
  • Soc hipovolemic
  • Unde este localizat pancreasul?
  • Ce este poliarterita nodoasa?
  • Ce este imunoelectroforeza?