Murmur vezicular


Murmurul vezicular este un zgomot care se ausculta pe suprafata toracelui, formata din totalitatea zgomotelor produse in bronsii, in principal la intrarea aerului in sacii alveolari. Murmurul vezicular este determinat de gradul de ventilatie al diferitelor teritorii pulmonare.

Este un zgomot de mica intensitate, de tonalitate joasa, cu timpul inspirator mai lung de doua - trei ori decat timpul expirator.

Murmurul vezicular are urmatoarele caracteristici, care pot fi modificate in diferite afectiuni: intensitate, timbru, raportul duratei inspir / expir.

La persoanele normale murmurul vezicular este mai intens posterior la baze decat la varf, pentru ca aceste zone sunt mai bine ventilate.

Modificari patologice

Intensitatea crescuta se intalneste la copii sau la persoane cu perete toracic subtire. Atunci cand murmurul este modificat difuz pe toata aria pulmonara, cu accentuarea intensitatii semnifica o modificare a parenchimului pulmonar care poate sa apara in pneumonii bacteriene sau virale sau fibroze interstitiale localizate.

Intensitatea scazuta se poate intalni la persoanele cu perete toracic gros (persoanele obeze, indivizi musculosi) sau in caz de hipoventilatie alveolara difuza indiferent de cauza. In aceasta situatie poate avea semnificatie de mare gravitate deoarece duce la insuficienta respiratorie care poate pune in pericol viata pacientului. Hipoventilatia alveolara are diferite cauze de la boli neuromusculare care afecteaza functia ventilatorie (poliomielita, paralizii de nerv frenic, miastenie, miopatie, poliradiculonevrite) la afectiuni ale scheletului toracelui (fracturi, spondilita ankilopoetica, deformare toracica) sau obstructiei difuze ale cailor respiratorii (astm bronsic, bronsita cronica, bronsiolita).

Scaderea localizata a intensitatii murmurului vezicular poate semnifica o hipoventilatie localizata (obstructii bronsice localizate - tumora maligna, tumora benigna, corp strain) sau din cauza obstruarii alveolelor cu exudat (pneumonie, infarct pulmonar) sau prin interpunere intre perete si plaman a unui strat patologic (pleurezie sau alte revarsatele lichidiene, pneumotorax, pahipleurita).

Modificarea timbrului murmurului vezicular se intalneste in procesele interstitiale, in care se constata o asprire a timbrului.

Raportul inspir / expir poate fi modificat prin prelungirea expirului a carei durata devine egala sau mai lunga decat a timpului inspirator. Aceasta modificare se constata in emfizem, astm bronsic, bronsita cronica, situatie in care expirul devine activ, efectuat cu un efort muscular.
Citeste si:
  • Akinezia, akinezie
  • Gonococ - manifestari clinice si tratament
  • Steatoree
  • Sporotricoza
  • Tipuri de mers patologic - mersul cosit