Neutrofil


Neutrofilele sau granulocitele polimorfonucleare neutrofile (PMN) sunt celule care fac parte din formula leucocitara normala. Ele reprezinta aproximativ 60% din totalul globulelor albe (leucocite).

In valoare absoluta, polimorfonuclearele neutrofile reprezinta aproximativ 2 500 - 5 000 / milimetru cub. Procentual reprezinta 60 - 70% la adult si 30 - 60% la copil.

Neutrofilele au o forma variabila din cauza faptului ca emit in permanenta pseudopode (prelungiri ale membranei). Au un diametru de 12 microni si prezinta un nucleu multilobat. Durata de viata a unui polimorfonuclear in sange este de aproximativ 24 ore.

Cel mai important rol al polimorfonuclearelor este in apararea nespecifica impotriva agentilor patogeni, in special impotriva bacteriilor. Polimorfonuclearele au capacitatea de a fagocita (adica de a ingloba si de a digera agenti patogeni) datorita echipamentului enzimatic care este continut in lizozomi.

Neutrofilele au capacitatea de a trece prin peretele vascular, printre celulele endoteliale - capacitate care se numeste diapedeza. Dupa ce trec prin peretele capilarelor se pot deplasa prin tesut pulmonar nivelul focarului inflamator - proprietate denumita chemotaxis.
Citeste si:
  • Nodul atrioventricular
  • Icter
  • Criptococoza
  • Unde este localizat pancreasul?
  • Fibrom uterin