Neutrofilie


Numarul polimorfonuclearelor neutrofile este situat in mod normal intre 2500 - 5 000 / milimetru cub in valori absolute si intre 60 - 70% la adulti in valori procentuale.

Neutrofilia reprezinta cresterea in valori absolute si in procente a neutrofilelor circulante. Cele mai frecvente cauze de neutrofilie sunt:

infectiile bacteriene care determina cresterea productiei medulare, maduva este stimulata sa produca mai multe neutrofile pentru a lupta impotriva agentilor patogeni- numarul neutrofilelor creste si in alte afectiuni inflamatorii, care nu sunt de cauza infectioasa cum ar fi infarctul miocardic- tratamentul cu cortizonice produce mobilizarea unui numar mare de neutrofile care se afla distribuite de-a lungul endoteliului vascular, aceasta determina cresterea numarului de neutrofile in sangele recoltat.

Cresterea neutrofilelor care este insotita de febra semnaleaza de obicei o infectie. Numarul neutrofilelor este crescut de obicei la fumatori, uneori chiar si cu 30%. Fumatul produce o inhibitie a sistemului imun si o scadere a activitatii neutrofilelor. Valorile se mentin crescute chiar si la 5 ani dupa ce persoana sa lasa de fumat.

Cresterea marcata a neutrofilelor circulante (peste 5 0000 / milimetru cub) poarta numele de reactie leucemoida si trebuie sa se faca diagnosticul diferential cu o leucemie. Reactia leucemoida  este o leucocitoza marcata cu caracter temporar care se poate intalni in infectiile grave, cancere, tuberculoza diseminata (miliara).

Cresterea numarului neutrofilelor se observa si in leucemia granulocitara cronica care este o boala caracterizata prin proliferarea excesiva a polimorfonuclearelor, apare mai frecvent dupa 40 de ani, in special la barbati. Granulocitele care prolifereaza sunt aproape normale ca functie, dar numarul lor este foarte mare 25 000 - 100 000 / milimetru cub. Leucemia granulocitara cronica debuteaza progresiv, cu marirea splinei (splenomegalie), scadere ponderala, transpiratii, febra.
Citeste si:
  • Alcool dehidrogenaza
  • Angioedem
  • Anemie hemolitica cu anticorpi la cald
  • Glandele salivare
  • Histoplasmoza