Nevii nevocelulari (alunitele) si nevii fara celule nevice


Nevii nevocelulari reprezinta displazii embrionare care contin o aglomerare anormala de melanocite. Nevii sunt de obicei de culoare bruna, desi unii pot fi de culoare inchisa sau de culoarea pielii. 

Nevii pot fi plani sau supradenivelati, netezi sau rugosi, unii prezinta par pe suprafata lor. Nevii sunt rotunzi sau ovalari, cu margini regulate.

Pot fi prezenti de la nastere (nevi congenitali) sau apar tardiv (nevi dobnditi). Numarul lor poate creste la pubertate, in sarcina sau in urma expunerii brutale la razele solare.

 

Din punct de vedere histologic deosebim:

nevi jonctionali: gasim cuiburi de celule nevice (melanocite fara prelungiri dendritice, dispuse in grupuri celulare denumite "cuiburi") la nivelul jonctiunii dermoepidermice
nevi intradermici : cuiburi de nevocite in derm
- nevi compusi: cuiburi de nevocite in derm si la jonctiunea dermoepidermica.

O parte din nevii nevocelulari sunt denumiti nevi displazici: au diametru peste 5 mm, margini neregulate, culoare inegala, structura histologica de obicei de tip compus, cu cresterea numarului de melanocite de la jonctiunea dermo-epidermica, melanocite cu raport nucleo-citoplasmatic crescut, cu mitoze atipice. Nevii displazici sunt mai susceptibili la malignizare, mai ales cei familiali.

Nevii nevocelulari pot fi pigmentati si acromici (formati din celule nevice care au pierdut capacitatea de melanogeneza).Nevii pigmentati pot fi plani si tuberosi.
In jurul unui nev celular pigmentat se poate forma un halou depigmentat (nev Sutton) printr-o reactie imunologica a gazdei care indeparteaza melanocitele (uneori dispare chiar si nevul).

Nevul spilus se prezinta ca o pata de culoarea cafelei cu lapte, pe suprafata careia se observa numeroase puncte hiperpigmentate (in aceste zone au structura de nev jonctional sau compus).

Nevii nevocelulari sunt susceptibili de a se transforma in melanom malign. Semnele clinice ale suspiciunii de malignizare a unui nev nevocelular:

-cresterea dimensiunii nevului
-modificari de culoare cu accentuarea pigmentarii, pigmentarea inegala, neregulata
-halou eritematos perinevic
-senzatie de prurit, arsura, durere
-ulcerarea leziunii

Factori ce favorizeaza malignizarea unui nev celular:
- traumatisme
- expunere brutala la soare.
 

 

Nevii fara celule nevice


Nevii fara celule nevice sunt afectiuni cutanate de tipul disembrioplaziilor circumscrise care au un prognostic bun deoarece nu sunt supusi malignizarii grave ca nevii nevocelulari. 

Din aceasta categorie fac parte:

- nevii epidermici (adesea zoniformi) caracterizati prin leziuni verucoase hiperkeratozice care apar dupa nastere sau dupa vrsta de 2-3 ani si persista indefinit 

- nevul sebaceu: localizat adesea pe extremitatea cefalica, sub forma unei tumorete plane, cu suprafata mamelonata, de dimensiuni variabile (de la ctiva mm la ctiva cm diametru), avnd culoare galbuie caracteristica. Daca leziunea se localizeaza pe pielea paroasa a capului, determina aparitia unei zone alopecice. Acest nev poate evolua spre un epiteliom bazocelular.
Citeste si:
  • Viroza respiratorie
  • Tricofitia
  • Torace cifoscoliotic
  • Testul la D - xiloza
  • Escoriatie