Nevralgie cervicobrahiala - tablou clinic si tratament


Nevralgia cervicobrahiala este o durere radiculara la nivelul membrelor superioare, determinata frecvent de artroza cervicala si mai rar de alte suferinte ale coloanei cervicale sau ale teritoriilor limitrofe.

Etiopatogenie

- Discopatii cervicale: reprezinta principala cauza fie ca este vorba de artroza cervicala propriu-zisa (mai ales la femei in jurul varstei de 50 de ani), fie o hernie de disc (mai frecvent la barbatii tineri) in urma unui traumatism cervical direct sau indirect.

- Traumatismele cervicale: prin producerea unei hernii de disc; unor fracturi ale apofizelor articulare; unor luxatii unilaterale.

- Leziuni tumorale (maligne/benigne) primitive sau secundare care pot fi la nivelul vertebrelor sau se pot dezvolta in canalul rahidian exprimandu-se clinic la inceput prin radiculalgie si abia tarziu printr-un sindrom de compresie medulara.

- Infectii vertebrale sau discovertebrale.

- Unele afectiuni intratoracice: cancerul varfului plamanului caracterizat prin triada: radiculalgie intensa, sindromul Claude-Bernard-Horner (de aceeasi parte), opacitatea radiologica a varfului plamanului.

Aspecte clinice


Simptome: frecvent nevralgia este precedata de dureri cervicale cronice.
Durerea poate avea debut acut sau insidios, cu agravare progresiva; durerea este unilaterala si poate iradia in umar si in membrul superior respectiv, traiectul brahialgiei depinzand de radacina atinsa a plexului brahial.

Durerile au in general sediu fix; pot apare spontan sau pot fi declansate de efortul la tuse, stranut sau prin miscarile coloanei cervicale; evolueaza in pusee, cedand la repaus, intensificandu-se la efort si uneori nocturn.
Semne: limitarea amplitudinii unor miscari (hiperextensia in special), aceste miscari amplificand durerea; la palpare se deceleaza o durere paramediana la nivelul interliniei afectate si puncte dureroase radiculare (analoage punctelor Vallein) pe traiectul radacinii nervoase afectate; se constata diminuarea reflexelor osteotendinoase (stiloradial si tricipital) la nivelul membrului afectat; daca sindromul de compresie radiculara se insoteste de compresie medulara pot apare si semne medulare ca sindromul piramidal reflex insotit de tulburari de sensibilitate profunda si mai rar parapareze spastice; uneori se asociaza compresiunea arterei vertebrale si se evidentiaza semne functionale de insuficienta vertebrobazilara declansata de miscarile gatului.

Explorari paraclinice: examenul radiologic-radiografiile standard (fata, profil si oblice) evidentiaza pensarea unui disc, osteofitoza gaurii de conjugare. Tomografiile de profil pot evidentia o alunecarea suprafetelor articulare determinand o deformare a gaurii de conjugare si agravand efectele osteofitozei asupra radacinilor.

Diagnostic diferential


- periartrita scapulohumerala: durerile sunt declansate de mobilizarile umarului (nu ale coloanei cervicale); diferentierea este dificila cand durerea din periartrita scapulohumerala are o iradiere pseudoarticulara.

- epicondilita: datorita durerii la nivelul portiunii externe a antebratului, in vecinatatea cotului. Afectarea nervului cubital la cot: poate stimula o nevralgie C8, dar se insoteste de un deficit al flexorului si abductor al policelui.

- acroparestezia: sindromul nocturn (mai frecvent la femei) uni sau bilateral, constituind dintr-o senzatie de durere neplacuta si discreta, furnicaturi ale mainii si degetelor, mai ales in a II-a parte a noptii (senzatile dispar dupa exercitiu fizic). Neurinomul radicular: tumoare benigna, dezvoltata pe o radacina nervoasa, cu actiune nocturna a durerii, care este fina, tenace. Se insoteste de unele semne neurologice: amiotrofie, zone de anestezie. La examenul radiologic se observa largirea uneia din gaurile de conjugare.

- siringomielia este o afectiune rara, cu dureri in membrele superioare, dar care este insotita de pierderea sensibilitatii termice.

Tratament


Tratamentul conservator foloseste:

- mijloace ortopedice - constau in imobilizarea coloanei cervicale in timpul zilei printr-o minerva, iar noaptea odihna pe un pat tare cu perna cilindric la nivelul regiunii cervicale;
- mijloace kinetoterapeutice - manipulari vertebrale in sali de specialitate;
- mijloace medicamentoase - in pusee acute dureroase (indometacin, aspirina, fenilbutazona); discontinuu pentru cateva zile se poate folosi prednisonul; in dureri persitente - infiltratii paravertebrale de hidrocortizon si novocaina sau roentgenterapia la nivelul regiunii inferioare.
- Tratamentul chirurgical: cand nevralgia are tendinta la paralizie in caz de sindrom cu corupere medulara.

 
Citeste si:
  • Ce este antibiograma?
  • Ciroza biliara primitiva
  • Episod hipomaniacal
  • Dispnee
  • Frecventa cardiaca