Nodul sinoatrial


Nodulul sinoatrial face parte din tesutul excitoconductor, care reprezinta sistemul ce asigura formarea si propagarea impulsului nervos la nivelul masei musculare cardiace.

Tesutul excitoconductor prezinta proprietati specifice de excitabilitate, automatism si conducere, care asigura functionarea ritmica si sincronizata a inimii.
Nodul sinoatrial are localizare subepicardica si se gaseste in peretele atriului drept, in vecinatatea orificiului de varsare al venei cave superioare.

La nivelul nodulului sinoatrial se genereaza potentialul electric care determina aparitia sistolei cardiace. La nivelul acestuia se gasesc atat fibre simpatice, cat si fibre parasimpatice care provin din nervul vag. Aceste fibre moduleaza activitatea acestui nodul.

Frecventa spontana de generare a impulsurilor la nivelul nodulului sinoatrial este de aproximativ 1 00 descarcari pe minut. In mod fiziologic frecventa cardiaca se situeaza intre 60 - 1 00 / minut, o valoare mai scazuta decat frecventa spontana a nodulului sinusal, deoarece exista o preponderenta a stimularii vagale care scade frecventa cardiaca.
Citeste si:
  • Mioclonia, mioclonie
  • Stenoza aortica - definitie
  • Nevii nevocelulari (alunitele) si nevii fara celule nevice
  • Factor reumatoid - semnificatie
  • Episod maniacal