Obezitatea - definitie


In tarile avansate tehnologic obezitatea reprezinta o boala de importanta sociala, deoarece procentul persoanelor obeze depaseste 50%. In Romania se considera ca aproximativ un sfert din populatie este obeza si peste 35% indeplineste criteriile de hiperponderalitate.

In afara de afectarea cardiovasculara si riscul de diabet zaharat obezitatea se asociaza cu alte multe boli, de la afectarea articulara (mai ales la nivelul coloanei vertebrale si genunchilor), pana la afectari metabolice. Speranta de viata este mai scazuta la persoanele obeze fata de normoponderali.

Din punct de vedere fiziopatologic si etiopatogenic obezitatea este rezultatul unui dezechilibru dintre aportul si consumul energetic, in aparitia caruia se intrepatrund factori genetici si de mediu. Obezitatea este strans legata de stilul de viata de factori psihologici si sociali. Se apreciaza ca ponderea elementului genetic este de aproximativ un sfert.

 

Obezitatea se defineste ca o crestere a greutatii corporale si acumulare de tesut gras. Indicele de masa corporala este mai mare decat 30 kilogram / metru 2.

Indicele de masa corporala se calculeaza astfel: greutatea / inaltimea 2.

Daca indicele de masa corporala este situat intre 2 5 si 30 kilogram / metru 2 persoana respectiva este considerata hiperponderala.

Aceasta clasificare nu se respecta atunci cand este vorba de un pacient care prezinta edeme importante - un pacient cu insuficienta cardiaca, ciroza, sindrom nefrotic.

Depunerea excesiva de grasime determina un aspect caracteristic si poate duce la aparitia unor simptome cum ar fi dispnee de efort si astenia.

La nivelul extremitatii cefalice obezitatea prezinta urmatoarele caracteristici: tesutul gras se depune mai ales in obraji, fanta palpebrala este ingustata, este prezenta barbia dubla.

La nivel abdominal - abdomenul este protruziv, depaseste planul sternal in decubit dorsal si poate atarna prepubian - se formeaza un sort adipos. Se observa vergeturi, care sunt datorate distrugerii fibrelor de colagen, mai ales daca acumularea de grasime a fost rapida. Se pot observa plici abdominale, cu placarde eritematoase inflamatorii, care sunt datorate suprainfectiei tegumentare cu streptococ (intertrigo) sau cu fungi (eritrasma).

In functie de tipul depunerii de tesut adipos, din punct de vedere clinic exista doua mari tipuri de obezitate:

obezitatea androida sau de tip abdominal

obezitatea ginoida sau gluteofemurala, sau in para.

Obezitatea androida sau abdominala se caracterizeaza prin depunerea excesiva de grasime la nivel abdominal. Depunerea de grasime se face subcutanat dar si retroperitoneal sau preperitoneal precum si visceral. Acest tip de obezitate este insotita de cresterea rezistentei la insulina care poate duce la diabet zaharat de tip 2. Rezistenta la insulina crescuta inseamna ca tesuturile periferice nu mai pot raspunde la actiunea insulinei, nivelul insulinemiei plasmatice este crescut, dar exista tendinta la hiperglicemie. Obezitatea androida se asociaza cu hipertensiunea arteriala si reprezinta un factor important de risc pentru afectarea cardiovasculara (infarct miocardic, accident vascular cerebral). Obezitatea creste riscul de ateroscleroza si astfel creste riscul afectarilor cardiovasculare.

Obezitatea ginoida - se caracterizeaza prin depunerea excesiva adipoasa pe fese si pe radacina coapselor. Obezitatea ginoida are un risc mult mai mic decat obezitatea de tip android. Aceasta diferenta de risc se datoreaza reactivitatii metabolice diferite a celor doua localizari ale tesutului gras.

Determinarea tipului de obezitate se face prin masurarea taliei. Se considera ca o talie peste 94 centimetri la barbati si 80 cm la femei are un risc crescut cardiovascular. O talie de peste 102 centimetri la barbati si 88 cm la femei prezinta un risc foarte crescut.

In functie de indicele de masa corporala exista trei clase de risc ale obezitatii:

- clasa 1 - indicele de masa corporala este situat intre 30 si 34, 9 kilogram / metru 2

- clasa a doua - indicele de masa corporala situat intre 35 si 39 kilogram / metru 2

- clasa a treia - indicele de masa corporala peste 40 kilogram / metru 2

Afectiunile endocrine, mai ales de natura hipotalamica intervin relativ rar in etiopatogenia obezitatii. Exista forme de obezitate endocrina:

- sindromul Cushing sau boala Cushing se caracterizeza prin obezitate androida cu depunerea importanta la nivel interscapular (aspectul tipic de ceafa de bizon), facies in luna plina, vergeturi pe radacina membrelor si abdomen, virilism pilar la femei. Boala Cushing se datoreaza unui adenom hipofizar care este secretant de ACTH. Sindromul Cushing este datorat unor tumori suprarenale secretante sau administrarii exogene de corticoizi.

- sindromul adiposogenital - apare la baieti si este caracterizata prin obezitate ginoida si hipodezvoltare genitala se datoreaza unor leziuni tumorale sau inflamatorii distructive hipofizare

hipotiroidismul se insoteste de obezitate in contextul unui aspect tiroidian

insulinomul este o tumora benigna sau maligna celulelor beta pancreatice secretante de insulina si determina obezitate pentru ca stimuleaza centrul foamei

- sindromul Prader Willi - se caracterizeaza prin nanism, obezitate, hipogonadism si deficienta mintala. Se datoreaza unei deletii a cromosomului 15.
Citeste si:
  • Alantoida
  • Teste sanguine pentru evaluarea functiei hepatice
  • Rectocolita hemoragica
  • Bruceloza
  • Limba - anatomie