Otita medieOtita medie acuta reprezinta inflamatia acuta la nivelul urechii medii cu prezenta unui epansament purulent sau mucopurulent la nivelul timpanului.
 

Otita - cauze


Implicarea virala este prezenta in cele mai multe cazuri in stadiile initiale. Agentii etiologici virali implicati in otitele medii sunt identificati doar in cadrul studiilor epidemiologice. Identificarea lor nu se face de rutina. Unele bacterii atipice pot fi implicate in etiologia otitele: Mycoplasma pneumoniae poate cauza miringita buloasa hemoragica.
Speciile bacteriene cel mai des intalnite sunt: Haemophilus influenzae (40 %), Streptococcus pneumoniae (25 - 40 %), Moraxella catarrhalis (5 - 10 %), Streptococcus pyogenes de grup A (1 - 4 %), Staphylococcus aureus (1 - 4 %), enterobacterii (1 - 3 %), Pseudomonas aeruginosa (0, 2 - 1 %), anaerobi. In aproximativ 30 - 40 % culturile bacteriene sunt sterile.

Aproximativ 40 % dintre tulpinile de Haemophilus influenzae sunt producatoare de betalactamaza. Activitatea cefalosporinelor de generatia 1 este redusa pe aceste suse, sunt active cefalosporinele de generatia a doua sau a treia. Aproximativ 75 % dintre tulpinile de Streptococcus pneumoniae au sensibilitate scazuta sau sunt rezistenta la penicilina. De asemenea activitatea cefalosporinelor este redusa pe aceste tulpini.
90 % dintre tulpinile de Moraxella catarrhalis sunt producatoare de betalactamaza care inactiveaza actiunea amoxicilinei.
 

Epidemiologie


Otita medie acuta poate surveni la orice varsta. Incidenta maxima este la varsta de 9 luni. La un an aproximativ 60 % dintre copii au avut cel putin un episod. La varsta de 3 ani, 46 % au avut cel putin 3 episoade. Incidenta scade mult dupa varsta de 6 ani. Otita medie acuta este mai frecventa iarna.
 

Fiziopatologie


Otita medie este definita prin prezenta de lichid la nivelul urechii medii. In aproape toate cazurile initial este vorba despre o infectie virala care reprezinta extensia posterioara si laterala a unei rinofaringite. Aproximativ 10 % din rinofaringite se complica cu otita medie acuta. Infectia virala determina aparitia unui edem la nivelul trompei lui Eustachio si acumularea de secretii care faciliteaza multiplicarea bacteriana a speciilor care colonizeaza in mod normal suprafata epiteliului respirator - Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pneumoniae. Multiplicarea bacteriana si obstruarea trompei lui Eustachio determina aparitia unui proces inflamator purulent la nivelul timpanului.
 

Simptome


Sunt prezente initial semne si simptome ale unei rinofaringite acute. Diagnosticul otitei medii acute se face pe baza examenului clinic.
Cele mai frecvente simptome specifice: otalgie, (la copilul mic iritabilitate, plans, insomnie), hipoacuzie.
Semne si simptome generale: febra, astenie, anorexie.
Tablou clinic al infectiei virale declansante: rinoree, tuse, varsaturi, diaree.
Semne si simptome ale unei localizari infectioase invecinate: conjunctivita purulenta.

In formele avansate se poate constata scurgere la nivelul urechii care semnifica perforatia timpanului (6 % din cazuri).

Examenul otoscopic - permite punerea diagnosticului.

La nou nascut si la copilul mic semnele si simptomele nu sunt specifice, mai ales ca acesta nu poate preciza sediul durerii. De aceea, se indica examen otoscopic in toate cazurile de febra de origine necunoscuta.

Prezenta unei febre inalte si a unei otalgii intense sugereaza infectia cu Streptococcus pneumoniae. Asocierea otitei cu conjunctivita purulenta sugereaza implicarea Haemophilus influenzae.
 

Evolutie si complicatii


Otita medie acuta se vindeca spontan in aproximativ 70 % din cazuri. Tratamentul antibiotic a scazut foarte mult frecventa complicatiilor. Cele mai frecvente sunt:
- meningitele purulente determinata de Haemophilus influenzae tip B sau de Streptococcus pneumoniae
- mastoidita - de cele mai multe ori se manifesta prin evolutie prelungita cu febra si absenta cresterii in greutate. De asemenea este sugerata de absenta vindecari unei otite, iar in cazuri rare de prezenta unei colectii purulente in spatele urechii.
- tromboflebite cerebrale
- abces cerebral
 

Diagnostic


La examenul otoscopic se constata inflamatie, congestie, epansament retrotimpanic care poate fi exteriorizat (otoree) sau nu (timpan de aspect opac, cu denivelarea reliefului normal, culoare galbui). Paracenteza timpanului este indicata doar in cazul in care otita nu se amelioreaza dupa a patra zi de tratament antibiotic empiric. Nu este indicata in otita acuta hiperalgica sau la copilul sub 3 luni.
 

Diagnostic diferential


Otita medie congestiva - congestie benigna a timpanului de origine virala, care apare in cadrul unei rinofaringite si care se vindeca spontan. Otita medie seromucoasa - este prezent un epansament retrotimpanic, fara semne inflamatorii, fara otalgie sau semne generale.

Diagnosticul etiologic se face prin prelevarea secretiilor otice - nu se realizeaza de rutina, decat in cazurile cu otoree spontana, pentru ca presupune efectuarea unei paracenteze. Paracenteza este indicata in cazurile de esec terapeutic.
 

Tratament

Otita simpla congestiva - este de origine virala, survine in timpul unei rinofaringite, nu necesita antibioterapie. Pacientul trebuie reevaluat daca simptomele persista mai mult de trei zile.
Otita seromucoasa - este indicat tratament antibiotic doar in cazul evolutiilor prelungite.
Otita purulenta - la copilul mai mic de 2 ani se recomanda tratament antibiotic empiric. La copilul mai mare de 2 ani, daca simptomatologia este usoara se recomanda abtinerea de la tratament antibiotic. Daca febra este inalta si simptomele accentuate se prescrie antibiotic.

Terapia empirica de prima intentie se face cu amoxicilina - acid clavulanic (Augmentin). La persoanele alergice la amoxicilina se recurge la eritromicina. Daca se presupune ca otita este cauzata de un pneumococ cu rezistenta crescuta la penicilina se recomanda ceftriaxona. La copilul mai mic de 2 ani durata tratamentului este intre 8 - 10 zile. Peste varsta de 2 ani durata tratamentului este de 5 zile.
Esecul tratamentului antibiotic este definit prin agravarea, persistenta simptomatologiei mai mult 48 ore de la debutul tratamentului antibiotic sau reaparitia simptomelor in primele 4 zile de la sfarsitul tratamentului. In caz de esec terapeutic se indica paracenteza timpanului si prelevarea de probe bacteriologice pentru testarea sensibilitatii germenilor la antibiotice. Pentru pneumococul rezistent la penicilina, precum si pentru Haemophilus influenzae se recomanda cefalosporine de generatia a treia.

Tratamentul local cu antibiotice sau antiseptice nu este indicat. Tratamentul general consta in administrarea de antialgice (paracetamol), antipiretice. Antiinflamatoarele nesteroidiene, corticosteroizii si decongestionantele nu sunt indicate in tratamentul otitei medii acute.

Profilaxia specifica se poate face in cazul pneumococului prin administrarea de vaccin antipneumococic.
Citeste si:
  • Lacune cuneiforme
  • Hemoglobina glicozilata
  • Infectie urinara - factori favorizanti
  • Ihtioza vulgara - definitie
  • Porfiria cutanata tardiva - descriere