Otita - tratament


Tratamentul in otita depinde de forma clinica. Exista otita externa, otita medie si otita interna.
Otita externa reprezinta inflamatia pavilionului urechii si a canalului auditiv extern. In majoritatea cazurilor otita externa evolueaza favorabil, cu tratament adecvat. Formele severe sunt reprezentate de otitele maligne care apar la persoanele cu diabet si imunodeprimate. Otita externa maligna este o urgenta medicala pentru poate evolua spre deces.
Otita externe simpla se poate vindeca spontan in aproximativ jumatate din cazuri.
 

Tratamentul otitei externe

Otita externa - tratament:
- administrarea de antialgice deoarece otita externa este frecvent dureroasa: paracetamol (acetaminofen) eventual si codeina
- antiinflamatoare nesteroidiene - reduc inflamatia de la nivelul canalului si pavilionului
- agenti acidifianti - acid acetic - inflamatie si resturile celulare de pe canal favorizeaza cresterea bacteriilor. Aceasta crestere poate fi oprita prin utilizarea unor agenti acidifianti cum ar fi o solutie de acid acetic.
- antibiotice topice - sunt foarte bine suportate. Se pot folosi: asociatie intre ciprofloxacina si dexametazona solutie, solutie de Neomicina, polimixina B si hidrocortizon, ofloxacina, ciprofloxacina.

Otita medie se caracterizeaza prin inflamatie cu exudat la nivelul urechii medii. Afecteaza mai ales copiii. Evolutia este favorabila cu tratament corespunzator.
Tratamentul otitei medii depinde de varsta pacientului, certitudine diagnosticului si severitatea afectiunii.
Diagnosticul de otita medie este cert daca sunt prezente: debutul acut, inflamatie la nivelul urechii medii si exudatul.
Otita medie severa se caracterizeaza prin dureri severe, febra inalta (peste 39 grade Celsius).
 

Tratamentul otitei medii

Asociatia Americana de Pediatrie are urmatoarele recomandari:
- copiii mai mici de 6 luni trebuie sa primeasca antibiotic
- copiii intre 6 luni si 2 ani trebuie sa primeasca antibiotic daca diagnosticul este cert. Daca diagnosticul nu este cert se recomanda o perioada de observatie. In cazul formelor severe se recomanda tratament antibiotic.
- copiii peste 2 ani trebuie sa primeasca antibiotic daca diagnosticul este cert si afectiunea este severa. Daca diagnosticul nu este cert se poate astepta 48 - 72 ore in care se administreaza tratament simptomatic.

Studiile au aratat ca antibioticele nu sunt mai eficiente decat placebo in cazurile de otita medie usoara.
In cazurile cu recurente multiple se recomanda tratament profilatic cu antibiotic - amoxicilina, sulfametoxazol, pentru cateva luni.

Se recomanda, similar cu tratamentul otitei externe, administrarea de antipiretice, antialgice, antiinflamatoare nesteroidiene.
Antihistaminicele si antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt eficiente in otita medie si pot determina complicatii.

Daca se decide instituirea tratamentului antibiotic, antibioticul de electie este amoxicilina. Durata tratamentului este de 10 zile pentru copii mici si pacientii cu boala severa. In restul cazurilor durata tratamentului este de 5 - 7 zile.
Pacientii care sunt alergici la amoxicilina pot sa primeasca azitromicina, claritromicina, clindamicina.
Pentru pacientii care nu pot primi medicatie orala se recomanda ceftriaxona intravenos.
Nu se recomanda aminoglicozide topice pentru ca au potential ototoxic.
Citeste si:
  • Sidactilia (alipirea degetelor)
  • Leucoplazie
  • Sporotricoza
  • Glucocorticoizii
  • Polimenoreea, polimenoree