Pancreas


Pancreasul este o glanda cu functie atat exocrina cat si endocrina.
Este o anexa a tubului digestiv.

 

Localizare


Pancreasul este situat in cavitatea abdominala, pe peretele profund si este acoperit anterior de peritoneu.

Are forma de carlig sau de J culcat.
Este situat la nivelul vertebrelor: T 12, L1 si L2.

Are o greutate de aproximativ 100 grame, o lungime de 15 - 20 centimetri si o grosime de 2 centimetri.

 

Anatomie


Pancreasul este alcatuit din:
cap
corp
coada

Capul este portiunea cea mai lata, inconjurata de duoden. Capul prezinta in portiunea inferioara un proces numit uncinat, la nivelul caruia trec artera si vena mezenterica superioara. Posterior de capul pancreasului trece canalul coledoc iar anterior se afla colonul transvers. Capul este inconjurat de de segmentele duodenului.
Din cauza raportului capului cu canalul coledoc, in cazul aparitiei unor tumori ale capului pancreasului canalul coledoc poate fi obstruat, cu aparitia icterului.

Colul pancreasului vine in raport cuoriginea venei porte si cu vena cava inferioara.

Corpul are un aspect triunghiular si are raporturi cu: fata posterioara a stomacului, aorta, rinichiul stang, glanda suprarenala stinga, artera si vena splenica, colonul transvers si ansele intestinale.

Coada pancreasului se indreapta catre splina de care este legata prin ligamentul splenopancreatic.
 

 

Structura pancreasului

Din punct de vedere structural, este o glanda friabila - se poate rupe usor in cazul unor traumatisme.

La exterior pancreasul prezinta o capsula conjunctiva de grosime redusa, care trimite la interior septuri care formeaza lobulii pancreatici.

Cea mai mare parte a pancreasului este reprezentata de tesutul exocrin, format din acini care au structura asemanatoare glandelor sanitare. Din acest motiv, pancreasul mai este cunoscut sub numele de glanda salivara a abdomenului.
De la nivelul acinilor se desprind ducte colectoare are conflueaza si formeaza ductul principal Wirsung si canalul accesor Santorini. Ductul principal Wirsung strabate pancreasul de la coada la cap si deschide impreuna cu canalul coledoc in ampula hepatopancreatica numita Vater.

Ductul accesor Santorini ia nastere din canalul principal, la nivelul capului si se deschide la nivelul duodenului II la nivelul papilei mici.

Pancreasul endocrin este format din insulele Langerhans care sunt raspandite difuz. Reprezinta doar aproximativ 1 - 3 % din volumul pancreasului.
Insulele Langerhans sunt distribuite mai ales la nivelul cozii pancreasului. Insulele Langerhans sunt formate din cordoane de celule, inconjurata de sinusoide. Cordoanele celulare sunt reprezentate de structuri celulare care secreta glucagon (celulele alfa) si celule care secreta insulina (celulele beta). Celulele beta, care secreta insulina sunt cele mai numeroase.
 

 

Vascularizatia pancreasului


Arterele pancreasului provin din artera hepatica, artera splenica si din artera mezenterica superioara.
Arterele pancreatice care provin din artera mezenterica superioara si artera hepatica asigura irigatia capului pancreasului. Arterele care provin din artera splenica iriga corpul si coada.

Venele pancreasului ajung in vena splenica si mezenterica superioara si in final in vena porta.
 

 

Inervatie


Pancreasul este inervat de catre ramuri care provin din plexul celiac.
 

 

Secretia pancreatica


Celulele endocrine ale pancreasului elibereaza direct in circulatia sangvina glucagon, insulina, stomatostatina si polipeptidul pancreatic.

Celulele exocrine, organizate in acini, produc enzime digestive:
peptidaze
lipaze
amilaze
nucleaze.

Aceste enzime sunt raspunzatoare pentru digestia proteinelor, lipidelor, glucidelor si acizilor nucleici.

Cantitatea de suc pancreatic secretata zilnic este de 1, 2 - 1, 5 litri.

Sucul pancreatic contine o cantitate mare de bicarbonati, care neutralizeaza aciditatea gastica. Atunci cand secretia de bicarbonat pancreatic este insuficienta creste riscul de aparitie a ulcerelor duodenale.

Secretia pancreatica este stimulata in mai multe etape:
etapa cefalica -mirosul, gustul, vazul alimentelor stimuleaza secretia pancreatic prin intermediul nervului vag
etapa gastica - distensia gastica si prezenta produsilor de digestie stimuleaza secretia pancreatica prin nervul vag si prin gastrina
etapa intestinala - este stimulata de colecistokinina si secretina, care sunt eliberate de catre celulele endocrine ale duodenului si jejunului, ca raspuns la patrunderea alimentelor in intestinul subtire.
Citeste si:
  • Testul la D - xiloza
  • Parosmia, parosmie
  • Chvostek (semn)
  • Siringomielia
  • Sclerodermie