Pancreatita cronica - simptome, tratament


Pancreatita cronica este o afectiune caracterizata prin inflamatie cronica la nivelul pancreasului. Inflamatia cronicadetermina leziuni urmate de fenomene de reparatie cicatriciale, caracterizate prin proliferare fibroasa.

Procesul de fibroza are o evolutie progresiva si poate duce la invadarea intregului pancreas, cu distrugere a elementelor de secretie, ceea ce determina insuficienta pancreatica endocrina si exocrina.

Prin comparatie, pancreatita acuta este consecinta a unor leziuni de inflamatie acuta, cu edem, necroza si hemoragie, care insa sunt reversibile dupa incetarea procesului inflamator acut. In schimb, leziunile din pancreatita cronica sunt ireversibile. Primul afectat este tesutul pancreatic exocrin, iar tesutul endocrin este distrus in fazele finale de evolutie ale bolii. Astfel, initial apare insuficienta pancreatica exocrina care determina sindrom de malabsorbtie si steatoree, urmata de diabet zaharat, in fazele tardive.

Cauze

Exista doua forme de pancreatita cronica:

forma calcificata - mai frecventa

forma obstructiva- mai rara

Pancreatita cronica calcificata este determinata de:

consumul excesiv de alcool

malnutritie - deficit de aport proteic, deficit de zinc, cupru si magneziu

hipercalcemie

hiperparatiroidism

idiopatica - nu sunt cunoscute mecanismele de producere a inflamatiei

ereditara - cu transmitere autosomal dominanta

Fumatul este un factor agravant, pentru ca determina cresterea formarii de radicali liberi si scaderea concentratiilor de antioxidanti.

Pancreatita cronica obstructiva este mai rar intalnita si este determinata de obstructia ductului pancreatic care se poate intalni in:

pancreatita acuta

traumatisme

chisturi pancreatice

malformatii pancreatice - pancreas divisum

Simptome si semne

Unul dintre simptomele principalele in pancreatita cronica este durerea, care poate fi o indicatie pentru interventia chirurgicala.

Durerea poate fi intensa, persistenta sau recurenta. Durerea are sediul la nivelul abdomenului superior si poate iradia in hipocondrul stang, hipocondrul drept, in regiunea toracica sau lombara. Durerea este accentuata de consum de alcool si de alimentatie, mai ales de alimente grase. Durerea din pancreatita cronica nu raspunde la administrarea de antiacide si uneori poate fi atat de severa incat sa necesite administrarea frecventa de narcotice.

In evolutie se pot observa episoade acute dureroase, care devin mai putin frecvente si mai putin severe, pe masura ce procesul de fibroza se extinde si scade capacitatea de secretie a pancreasului.

In pancreatita cronica obstructiva durerea este considerata ca fiind urmarea dilatatiilor ductelor pancreatice. Durerea este mai accentuata dupa masa, din cauza secretiei crescute pancreatice.

Insuficienta de secretie exocrina a pancreasului are drept efecte instalarea unui sindrom de malabsorbtie, cu scaderea absorbtiei lipidelor si aparitia steatoreei. Pacientul prezinta scaune decolorate, abundente, cu continut crescut de lipide. Sindromul de malabsorbtie poate fi urmat de scadere in greutate.

Insuficienta endocrina apare tardiv in evolutie si se manifesta prin aparitia diabetului zaharat, care necesita de obicei administrare de insulina.

Alte simptome: greata, varsaturi, inapetenta.

Diagnostic

Diagnosticul de pancreatita cronica poate fi pus prin identificarea urmatoarelor elemente:

calcificare pancreatica

 steatoree

diabet zaharat

Aceste elemente sunt prezente insa concomitent la mai putin de o treime dintre pacienti. Calcificarile pancreatice pot fi puse in evidenta prin examinare radiologica si ecografie abdominala. Calcificarile pancreatice difuze arata faptul ca au avut loc distrugeri pancreatice importante. Consumul excesiv de alcool este cea mai frecventa cauza de calcificare pancreatica. In plus, calcificarea pancreatica mai poate fi intalnita in malnutritia proteincalorica severa, in pancreatita ereditara, in pancreatita determinata de traumatisme si hiperparatiroidism, in pancreatita cronica idiopatica si unele cancere ale celulelor insulare.

Pe langa ecografie si radiografie abdominala, de mare folos sunt examinarea computer tomograf si colangiografia endoscopica retrograda pancreatica.

Testul de stimulare cu secretina este pozitiv atunci cand functia de secretie pancreatica exocrina este redusa cu doua treimi fata de normal.

Spre deosebire de pancreatita acuta, nivelurile serice ale amilazei si lipazei sunt normale.

In stadiile tardive se constata hiperglicemie.

Complicatii

Un numar important de pacienti cu pancreatita cronica prezinta malabsorbtie a vitaminei B 12. Aceasta este mai frecventa la pacientii cu pancreatita cronica determinata de consum de alcool.

Aparitia diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia sunt rare.

Se pot constata revarsate lichidiene la nivel pleural, pericardic sau peritoneal.

De asemenea poate sa apara hemoragie gastrointestinala, in cadrul unui ulcer, a unei gastrite sau a unui pseudochist care determina eroziuni duodenale. Pacientii pot prezenta de asemenea icter, din cauza edemului capului pancreasului care comprima canalul biliar comun sau din cauza colestazei cronice care rezulta in urma inflamatiei cronice.

Unii pacienti pot prezenta citosteatonecroza subcutanata - noduli durerosi, de culoare rosie la nivelul membrelor inferioare.

De asemenea, pacientii cu pancreatita cronica prezinta o frecventa crescuta a cancerului pancreatic.

Unele dintre cele mai frecvente complicatii este dependenta de narcotice, administrate din cauza durerilor persistente.

Tratament

Se recomanda evitarea consumului de alcool si mesele bogate in grasimi, copioase.

Tratamentul pancreatitei cronice se refera la doua probleme majore:

durerea

sindromul de malabsorbtie.

Durerea poate fi atat de severa incat sa necesite administrarea de narcotice, care pot determina in mod secundar dependenta.

In cazul pancreatitelor obstructive, interventia chirurgicala poate determina ameliorarea durerii, prin eliminarea stenozei de pe canalul pancreatic. Insa la majoritatea pacientilor, mai ales cu pancreatita determinata de alcool, pancreasul este afectat difuz, iar leziunile care pot fi corectate chirugical sunt rare.

Pacientii care dezvolta insuficienta pancreatica endocrina si exocrina necesita tratament de substitutie cu enzime pancreatice si tratamentul diabetului zaharat.

Administrarea de enzime pancreatice poate ameliora durerea abdominala la anumiti pacienti. De asemenea, tratamentul de substitutie cu enzime pancreatice amelioreaza diareea si steatoreea.

Dieta pacientului cu pancreatita cronica trebuie sa contina glucide in cantitate reduse, proteine din cantitate mare si lipide in cantitate moderata.

Pacientii cu pancreatita cronica si insuficienta pancreatica exocrina determinata de consumul de alcool care continua sa bea prezinta o mortalitate si morbiditate semnificative (mortalitate de pana la jumatate dintre pacienti, in decurs de 5 pana la de 12 ani).
Citeste si:
  • Anemie feripriva
  • Pancreatita acuta
  • Varicela (varsat de vant)
  • Microangiopatie diabetica - mecanismele aparitiei
  • Osteomielita supurata cronica