Papiloma virus - tratament


Human  papilloma virus (HPV) reprezinta un grup de virusuri ADN care infecteaza celulele stratului superficial epitelial (keratinocitele) si determina aparitia de condiloame, veruci, cancere (cancerul de col uterin, carcinoma anal).

Nu exista un tratament etiologic pentru papiloma virus.
Pentru profilaxie sunt aprobate doua vaccinuri: 
• Silgard - Merck
• Gardasil - Sanofi Pasteur

Aceste vaccinuri sunt active impotriva tulpinilor 6, 11, 16, 18, care sunt considerate cancerigene si ofera o protectie de peste 90%.

Papilomavirus poate determina
• afectare cutanata - veruca vulgara, veruca plantara, veruca plana, epidermodisplazie veruciforma
• afectare mucoasa - condiloma acuminata, papilomatoza laringiana
• cancere: cancerul de col uterin, carcinomul oral, carcinoma anal, carcinom vulvar, papilomatoza orala florida

Tratamentul este chirurgical si medicamentos.

Pentru formele cutanate se indica crioterapie cu azot lichid si aplicarea locala de acid salicilic. Pentru formele mucoase se indica crioterapie, electrocoagulare, aplicarea locala de podopofilotoxina.
Deoarece virusul este prezent in stratul bazal al epidermului in forma latenta, dupa indepartarea verucilor si condiloamelor, recurentele sunt frecvente si sunt necesare reinterventii.

Pentru cancerele determinate de papilomavirus, tratamentul este dictat de stadiul evolutiv al cancerului.

Podopofilotoxina - este un medicament cu actiune antimitotica care este extras din plante (specii de Juniperus si Podophyllum). Se gaseste sub forma de solutie sau gel 0, 5% si se aplica local de cateva ori pe zi timp de 2 - 4 saptamani.

Fluorouracil - este folosit pentru tratamentul topic al keratozei actinice. Nu este aprobat in Statele Unite pentru tratamentul verucilor, cu toate acestea a fost folosit in aplicatii locale sub forma de crema 5% timp de 5 - 7 zile.

Acidul tricloracetic 85% este un agent caustic care poate fi folosit in tratamentul verucilor, in aplicatii locale.

Interferonii sunt substante de natura proteica secretate de celule infectate viral. Interferonii sintetizati au efecte antitumorala, antivirale si imunomodulatorii. Exista interferoni alfa, beta si gamma. Acestia pot fi administrati topic, sistemic sau intralezional.
Pentru tratamentul infectiilor cu papilomavirus se foloseste interferonul alfa -n3, care poate fi injectat la baza verucilor, de doua ori pe saptamana timp de 8 saptamani.
Citeste si:
  • Bacteriemie
  • Polimenoreea, polimenoree
  • Numarul de eritrocite
  • Parodontita apicala acuta hiperemica
  • Hidrocefalie - definitie, etiologie, tratament