Paratiroidele


Paratiroidele sunt 4 glande de dimensiuni reduse, situate cate doua pe fata posterioara a lobilor tiroidieni, in exteriorul capsulei acesteia.

Paratiroidele prezinta un epiteliu secretor, reprezentat de doua tipuri de celule dispuse in cordoane, sau care formeaza foliculi de dimensiuni reduse.
Celulele principale secreta parathormonul iar celulele parafoliculare sintetizeaza calcitonina, un hormon hipocalcemiant care ajuta la fixarea calciului din oase.
 

Parathormonul


Parathormonul este un hormon de natura polipeptidica. Are actiune asupra osului, rinichiului si tractului digestiv, fie prin efecte directe, fie prin intermediul vitaminei D3, a carei secretie o controleaza.

La nivelul sistemului osos parathormonul prezinta urmatoarele efecte:
• efecte rapide, in decurs de minute - creste permeabilitatea membranei osteoblastelor si osteocitelor pentru calciu, creste calciul din citosolul celulelor cu expulzare a calciului in spatiul extracelular, ceea ce determina cresterea calcemiei
• efecte lente si tardive - zile - saptamani - activeaza osteoclastele si stimuleaza atat osteogeneza cat si osteoliza, cu toate ca procesul de remaniere osoasa este deplasat in favoarea osteolizei

La nivel renal parathormonul determina:
• formarea formei active a vitaminei D3
• stimuleaza reabsorbtia tubulara a calciului, cu scaderea calciului eliminat prin urina
• creste eliminarea de fosfati anorganici la nivel renal
• crestere reabsorbtia tubulara a ionilor de magneziu si hidrogen si inhiba reabsorbtia sodiului, potasiului si a unor aminoacizi

La nivelul tractului digestiv:
• creste absorbtia activa a calciului, in functie de continutul dietei, efect mediat de vitamina D3

Hipercalcemia si hipofosfatemia sunt rezultatul efectelor conjugate ale parathormonului in interactiune cu organele tinta mentionate.

Parathormonul este reglat prin mecanisme de feedback negativ care coreleaza direct celulele secretoare din paratiroide cu nivelului circulant al calciului ionic. Hipercalcemia inhiba secretia de parathormon si invers. Exista mecanisme de feedback negativ asociate, cum este cel exercitat de vitamina D3 asupra celulelor paratiroidiene si de magneziul ionic circulant. Scaderea magneziului seric inhiba secretia de parathormon si invers.
 

Calcitonina


Calcitonina este un hormon polipeptidic sintetizata de celulele C parafoliculare tiroidiene. Stimulul declansarii sintezei este hipercalcemia.

La nivel osos, calcitonina determina reducerea osteolizei si stimularea osteoblastelor si inhibarea formarii de osteoclaste noi. La nivel renal calcitonina are un efect minor de reducere a reabsorbtiei tubulare de calciu.

Rezultatul global al efectelor calcitoninei este hipocalcemia.

Secretia este reglata printr-o bucala de feedback negativ care coreleaza nivelul seric al calciului ionic cu activitatea celulelor parafoliculare.
Citeste si:
  • Parodontita apicala acuta seroasa
  • Hipertonie
  • Encefalopatie hepatica
  • Dizenterie bacteriana
  • Macrofagele