Parodontita apicala acuta hiperemica


Parodontita apicala acuta reprezinta o forma de inflamatie a parodontiului apical (tesutul  aflat in jurul varfului dintelui).

Parodontita apicala acuta hiperemica este considerata o etapa initiala in inflamatiaparodontiului apical, care poate evolua rapid spre forme exudative sau purulente.

Ea poate fi determinata de diferiti factori: traumatisme, agenti chimici (arsenic, formol, tricrezol), agenti microbieni (in special streptococi).

Parodontita acuta hiperemica poate fi consecinta unei pulpite acute; in acest caz simptomatologia se suprapune cu cea din pulpita acuta. Pentru ca inflamatia cuprinde spatiul periapical, dintele este dureros la percutia in ax, iar la atingere, pacientul identifica dintele bolnav.

Parodontita hiperemica care urmeaza unei necroze pulpare prin agenti infectiosi sau chimici prezinta o sensibilitate mare la atingerea dintelui. Pacientul are senzatia de egresiune la nivelul dintelui respectiv (de iesire a dintelui din alveola), din cauza inflamatiei periapicale.

Pacientul poate resimiti o usurare a durerii, atata timp cat tine dintii inclestati, pentru ca se produce pentru scurt timp o ischemie la nivelul apexului, care mai diminua hiperemia parodontiului apical.

Parodontita apicala hiperemica, care este consecinta obturatiei de canal cu depasire, prezinta dureri foarte puternice, permanente, care pot dura pana la doua saptamani, care cedeaza foarte greu la antialgice.

Parodontita apicala hiperemica poate evolua spre o alta forma acuta (purulenta sau seroasa) sau se poate croniciza (deseori parodontita cronica fibroasa).
Citeste si:
  • Acidoza respiratorie - definitie
  • Ce este vasopresina (hormonul antidiuretic)?
  • Laringita
  • Ce este hematochezia?
  • Ampicilina in sarcina