Parodontita apicala acuta seroasa


Parodontita acuta seroasa este o continuare a parodontitei hiperemice, in care se intalnesc modificari inflamatorii mai avansate. Exudatul inflamator creste mult tensiunea intratisulara, ligamentele sufera un proces de inbibitie, iar dintele capata un anumit grad de mobilitate.

Se remarca o demineralizare a osului periapical.

Durerea are o evolutie ascendenta, de la simpla jena, pana la dureri insuportabile, pe parcursul a 24-48 de ore. Durerea nu este calmata de antialgicele obisnuite si este permanenta. Pacientul evita miscarile capului, nu zambeste.

In dreptul radacinii, mucoasa este congestionata, depresibila la palpare si se constata durere. Poate exista adenopatieregionala de insotire.

Daca inflamatia se extinde, poate aparea edemul tegumentelor. De exemplu, pentru dintii frontali superiori edemul intereseaza buza superioara, pentru caninii superiori aripa nasului si regiunea palpebrala, pentru premolari si molari superiori, regiunea geniana. La arcada inferioara, edemul poate interesa buza inferioara, regiunea submandibulara sau submentoniera, in functie de localizarea dntelui cauzal.

Diagnosticul pozitiv se pune pe caracterul acut al durerii, durerea la percutia in ax a dintelui, tumefierea mucoasei si tegumentelor, lipsa semnelor de vitalitate dentara si starea generala afectata.

In evolutie, parodontita seroasa poate trece spre o parodontita acuta purulenta, se poate croniciza, sau se poate vindeca spontan (rar).
Citeste si:
  • Timp Quick - interpretare
  • Pleurezie de natura infectioasa
  • Albumina serica - semificatie clinica
  • Test Lasegue
  • Anticorpii antipeptide ciclice citrulinate (anti - CCP)