Parodontita cronica difuza Partsch


Parodontita apicala cronica difuza Partsch este o forma de parodontita apicala cronica, care nu prezinta imagine radiologica bine delimitata.

Procesul patologic se caracterizeaza prin distrugerea osului periapical (care inconjoara varful dintelui) si inlocuirea cu tesut de granulatie (tesut inflamator). Procesul se extinde treptat, la dintii vecini, sau la suprafata mucoasei alveolare, realizand o fistula, prin care se elimina puroi.

Simptomele sunt absente initial. Ulterior, poate aparea usoara hiperemie (roseata) a mucoasei sau un mic nodul, pe unde se va elimina puroiul. Dupa inchiderea fistulei, poate ramane o cicatrice. Pacientul poate acuza usoara durere la dintele in cauza, mai ales la masticatie. Palparea mucoasei in dreptul dintelui este dureroasa.

Radiologic se observa osteoliza (distrugere osoasa) periapicala cu contur difuz, care se extinde si inspre dintii invecinati.

Acest tip de parodontita necesita tratament de specialitate atent condus, pentru ca se poate constitui in focar de infectie pentru alte diseminari in diferite organe, poate determina osteomielita sau supuratii ale lojilor fetei.
Citeste si:
  • Cianoza
  • Care este necesarul zilnic de proteine?
  • Atrofie musculara
  • Ihtioza vulgara - definitie
  • Complement - semnificatie, valori normale