Pericardita acuta


Pericardita acuta este o afectiune inflamatorie a pericardului.

Cantitatea normala de lichid din sacul pericardic este de 15-40 ml. functia lichidului pericardic este de a permite alunecarea foitelor parietala si viscerala pericardice in timpul miscarilor cardiace.
In functie de cresterea cantitatii de lichid in cavitatea pericardica, pericarditele acute pot fi fibrinoase sau exsudative.

Pericarditele acute pot avea diverse etiologii:


- Infectii virale virusul Cosackie A sau B, ECHO virusuri, adenovirusuri, etc.
- Tuberculoza
- Infectii bacteriene pneumococ, stafilococ, bacili gram negativi, etc.
- Paraziti toxoplasma, histoplasma
- Fungi candida albicans
- Metastaze neoplazice  cancere solide, leucemii, limfoame
- Boli autoimune lupus eritematos sitemic, poliartrita reumatoida, poliarterita nodoasa, sclerodermie
- Infarct miocardic acut periinfarct sau postinfarct (sindrom Dressler)
- Dupa iradiere mediastinala, toracica
- Disectie acuta de aorta
- Insuficienta renala cronica in stadiul uremic
- Medicamente administrate cronic hidrazida, minoxidil, difenilhidantoina, procainamida, doxorubicina
- Dupa traumatisme sau interventii chirurgicale toracice
- Idiopatica

 

Pericardita acuta fibrinoasaIn pericardita acuta fibrinoasa este prezenta inflamatia foitelor pericardice, dar cu cantitate normala de lichid pericardic.

Durerea pericardica este intensa, cu sediu precordial sau retrosternal, se intensifica la inspir profund si se modifica cu pozitia. Nu este influentata de efort si nu cedeaza la nitroglicerina.
Alte simptome sunt dispneea si febra sau subfebra.

Frecatura pericardica este un semn patognomonic zgomot suprapus peste zgomotele cardiace, pe toata aria precordiala si cu componenta sistolica si uneori si diastolica.

Modificarile ECG sunt specifice si au caracter evolutiv in ore sau zile: initial supradenivelare difuza de segment ST cu unda T pozitiva, cu concavitatea in sus (in toate derivatiile, cu exceptia aVR si DI). Dupa cateva zile se normalizeaza segmentul ST si se negativeaza undele T.


Probele biologice de inflamatie sunt pozitive.
 

Pericardita acuta exsudativaIn pericardita acuta exsudativa inflamatia foitelor pericardice se insoteste de aparitia unui exsudat pericardic in cantitati variabile. Exista doua forme clinic distincte.
 

Pericardita fara tamponada cardiacaIn pericardita esxudativa fara tamponada cardiaca, pericardul contine o cantitate variabila de lichid (pana la 1500 ml), dar nu se modifica presiunea intrapericardica.
Daca acumularea este lenta sau volumul este redus, pacientul este asimptomatic. Daca este in cantitate mai mare sau se acumuleaza mai rapid apar manifestari clinice: senzatie de opresiune toracica, dispnee de efort, semne de compresiune mediastinala (disfagie, sughit, tuse, disfonie).

Diagnosticul de certitudine se face prin ecografie cardiaca, observandu-se cantitate crescuta de lichid la nivelul pericardului.

Pe ECG nu apar semne specifice, ca in pericardita fibrinoasa. Poate exista hipovoltaj difuz, aplatizare sau negativare de unde T.
 

Pericardita cu tamponada cardiaca


Tamponada cardiaca este consecinta acumularii rapide de lichid in sacul cardiac. Consecinta este compresia cordului, din cauza depasirii capacitatii de distensie a sacului pericardic.

Este limitata umplerea diastolica a cordului, scade debitul cardiac si perfuzia coronariana. Scaderea debitului cardiac duce la alterarea hemodinamicii si la hipoperfuzie tisulara.

In tamponada cardiaca apare pulsul pradoxal. Acesta reprezinta diminuarea sau disparitia pulsului in cursul inspirului in ciuda continuarii activitatii cardiace. In inspir returul venos este mai mare in ventriculul drept. Septul interventricular este impins spre stanga, micsorand cavitatea ventricului stang si micsorand presiunea arteriala sistemica.


Exista trei forme clinice de tamponada cardiaca:


1. Hemopericardul  se produce prin traumatisme, ruptura de aorta, ruptura de perete ventricular, in cadrul evolutiei infarctului miocardica acut. Nu exista timp pentru distensia pericardului, ceea ce duce la o crestere rapida a presiunii intrapericardice, chiar daca lichidul acumulat este in cantitate mica (200 ml). se instaleaza rapid hipotensiunea arteriala, tahicardia, dispneea, pulsul paradoxal, colaps, coma si deces.


2. Tamponada subacuta  acumularea se face mai lent, cantitatea de lichid depaseste 300 de ml. este prezenta durerea precordiala cu caracter pericardic, dispneea, turgescenta jugularelor, transpiratii, tahicardie, hipotensiune arteriala.


3. Tamponada cardiac cu presiune scazuta  este intalnita in perioada de debut, cand acumulare de lichid nu este foarte importanta. Tensiunea arteriala este normala si jugularele usor turgide.


Modificarile ECG in tamponada cardiaca nu sunt caracteristice. Diagnosticul se pune cu ajutorul ecografiei cardiace.


Tratamentul este reprezentat de evacuarea lichidului din sacul pericardic, prin punctie pericardica evacuatorie sau pericardiocenteza chirurgicala.
Dupa evacuarea lichidului, tratamentul se continua cu terapie antibiotica, corticoterapie, tratament tuberculostatic (in functie de etiologie).
 

Pericardita constrictiva


Pericardita constrictiva este o forma de pericardita in care pericardul este fibrozat sau calcificat, comprimand miocardul si impiedicand umplerea diastolica.

Procesul se instaleaza cronic, in luni sau ani.

Consecinta este scaderea debitului cardiac. Miocardul se hipotrofiaza si se atrofiaza, ducand la scaderea si mai accentuata a debitului cardiac.

Tabloul clinic se instaleaza treptat, cu astenie, dispnee, tahicardie, anorexie, scadere ponderala, semne de insuficienta cardiaca dreapta (hepatomegalie, staza jugulara, edeme, ascita, icter).

Pe ECG se observa hipovoltaj al complexelor QRS, aplatizarea sau negativarea undelor T. Se insoteste de fibrilatie atriala in jumatate din cazuri.
Ecografia cardiaca indica ingrosarea pericardului si disparitia spatiului pericardic.


Tratamentul este chirurgical si consta in pericardiectomie partiala sau totala. Prognosticul este mai bun daca interventia se realizeaza inainte de aparitia fibrozei miocardice.
 

Clasificarea pericarditelor in functie de cauze


1. Pericardita virala  este o forma cu prognostic favorabil, evouleaza ca o pericardita fibrinoasa. Tratamentul asociaza antiinflamatoare nesteroidiene, antitermice, antialgice, uneori corticoterapie.


2. Pericardita tuberculoasa  este forma mai severa, cu evolutie insidioasa, cu semne de impregnare bacilara si pericardita exsudativa. Tratamentul dureaza intre 6 luni si 12 luni. Se face dupa regimurile standard, folosind izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol.


3. Pericardita purulenta - este o forma foarte severa, care evolueaza rapid cu constrictie si tamponada cardiaca. Mortalitatea este mare, pentru ca afecteaza bolnavi imunodeprimati. Antibioterapia folosita este de spectru larg, timp de 4-6 saptamani. Se asociaza pericardiotomia minima de drenaj, cu spalarea pericardului si administrare de antibiotice in sacul pericardic.


4. Pericardita neoplazica  este mai frecventa in neoplasmele pulmonare, limfoame, leucemii. Evolueaza ca o pericardita exsudativa, cu lichid care creste rapid, determinand tamponda. Tratamentul este de urgenta, cu pericardiocenteza. Ulterior se administreaza citosatice sau iradiere mediastinala.


5. Pericardita din colagenoze  este determinata cel mai frecvent de lupusul ertematos sistemic. Evolutia este spre pericardita fibrinoasa sau pericardita exsudativa. Tratamentul se face cu corticoizi si imunosupresoare (ciclofosfamida).


6. Pericardita uremica  apare mai frecvent in insuficienta renala cronica decat in insuficienta renala acuta. Evolutia este de pericardita sero-fibrinoasa si pericardita cu tamponada cardiaca. Lichidul se reface repede dupa evacuare. Pericardita uremica la bolnavul nedializat este indicatie de incepere a acesteia. Prognosticul este nefavorabil, cu supravietuire de aproximativ un an de la apritia revarsatului pericardic.
Citeste si:
  • Escoriatie
  • Proteinurie - semificatie clinica
  • Parotidita epidemica (oreionul) - diagnostic
  • Asterixis (flapping tremor) - video
  • Retractie gingivala