Pericoronarita


Pericoronaritele sunt afectiuni inflamatorii acute subacute sau cronice cauzata de inflamatia tesuturilor invecinate unor dinti semiinclusi. Pericoronaritele apar cel mai frecvent in cursul eruptiei dentare.

Pericoronaritele apar mai frecvent la nivel mandibular - in cursul eruptiei molarului de minte mandibular sau molarului 2 mandibular.

Etiologia pericoronaritei este infectioasa, determinata de mai multi germeni. Cel mai frecvent culturile evidentiaza asocierea streptococilor cu stafilococi sau spirochete si fusobacterii.

Un factor favorizant pentru aparitia pericoronaritei este reprezentat de prezenta unui lambou de mucoasa care acopera suprafata dintelui care este partial inclus sa in curs de eruptie. Intre zona de mucoasa si dinte se formeaza un spatiu care este favorabil acumularii de placa bacteriana si de detritusuri alimentare. De asemenea, aparitia pericoronaritei este favorizata de formarea unor pungi parodontale in zona molarului de minte sau de malpozitia dentara.

Pericoronarita se manifesta clinic prin aparitia durerilor la masticatie, prin hipersalivatie si halena. Starea generala poate fi afectata si poate exista febra. La examenul clinic se constata adenopatii locale si formarea unui exudat purulent in zona dintre dinte si mucoasa.

Pericoronarita se poate complica frecvent cu gingivostomatita ulceronecrotica, aparitia unor abcese de vecinatate sa in cazuri mai rare chiar cu edem laringean sau meningita acuta.
Citeste si:
  • Carcinomul spinocelular de buza
  • Megadolicocolon congenital (Maladia Hirschprung)
  • Meningita cauzata de fungi
  • Sindrom Behcet
  • Hepatita acuta cu virus E