Pitiriazis versicolor


itiriazis versicolor se localizeaza cel mai frecvent la nivelul toracelui, mai ales la cel posterior si superior, la nivelul umerilor, gatului si partii proximale a bratelor. Uneori se poate localiza la nivelul zonei inghinale, in axile, coapse sau abdomen.


La copil poate sa apara pe pielea capului, pe abdomen sau pe fata.

Foarte rar, pitiriazis versicolor se prezinta generalizat.
 

Cauze


Pitiriazis versicolor este o micoza cutanata benigna produsa de Malassezia furfur , denumita anterior Pityrosporum orbiculare. De asemenea, a fost constatata implicarea si unei alte ciuperci din genul Malassezia - Malassezia globosa.
Aparitia ciupercii este favorizata de transpiratia excesiva si de umiditatea crescuta. Alti factori favorinzanti sunt imunodepresia si boala Cushing.

Malassezia poate fi identificata in mod normal de pe suprafetele tegumentare sanatoase. Se considera ca pana la 20% dintre copii si 90-100% dintre adulti prezinta cutanat specii de Malassezia. Cu toate ca face parte din flora normala a pielii, Malassezia poate determina diferite afectiuni, in anumite conditii. Specii de Malassezia sunt implicate in: dermatita seboreica, dermatita atopica, papilomatoza confluenta si reticulata, foliculita cu Pityrosporum.

Infectia fungica este situtata in epiderm, in stratul cornos (stratul superficial al epidermului).

Malassezia se cultiva in laborator cu dificultate, in medii imbogatite cu acizi grasi.

Numarul de persoane care prezinta pitiriazis versicolor este dificil de estimat, pentru ca multe persoane nu solicita consult medical. In Statele Unite prevalenta este estimata la 2-6% din populatie. In tarile cu climat umed, prevalenta poate ajunge la 50%.

In tarile cu climat temperat, infectia are o frecventa maxima intre 15-24 de ani, varsta la care glandele sebacee sunt mai active.

Pitiriazis versicolor apare foarte rar inainte de pubertate sau dupa varsta de 65 de ani.

Semne si simptome


Pacientul prezinta o eruptie maculara sau sub forma unor placi bine delimitate, cu dimensiuni intre cativa milimetri si cativa centimetri in diametru. Leziunile pot conflua si formeaza placarde policiclice.
Culoarea este variabila, de la galben - verzui palid la brun - cafeniu (mai ales pe zonele care nu au fost expuse la soare). Leziunile pot fi albe, hipocrome, atunci cand apar dupa expunerea la soare (pitiriazis versicolor acromiant).
Leziunile sunt acoperite de scuame fine, furfuracee, care se desprind prin gratajul pielii cu unghia.
Pielea prezinta prurit moderat sau acesta poate lipsi.

Diagnostic

La examinarea cu lumina ultravioleta intunecata, leziunile prezinta o fluorescenta portocalie. Aceasta constatare nu este valabila pentru toate tipurile de pitiriazis versicolor, astfel ca diagnosticul se face mai frecvent cu ajutorul examinarii cu hidroxid de potasiu, care coloreaza hifele, iar la examenul microscopic se observa trasaturile morfologice caracteristice.

Malassezia se cultiva cu dificultate, pe medii speciale imbogatite cu acizi grasi, astfel ca culturile sunt arareori folosite pentru diagnostic.

Microorganismul este situat in stratul epidermic superficial, cornos. La examinarea histologica, ciuperca poate fi identificata prin colorare cu hematoxilina si eozina sau cu coloratia PAS (periodic acid Schiff). In cazuri rare, ciuperca poate fi identificata in interiorul keratinocitelor.
Epidermul prezinta usoara hipercheratoza si acantoza si este prezent un infiltrat inflamator perivascular moderat la nivelul dermului

Diferite studii au pus in evidenta modificari imunologice asociate cu pitiriazis versicolor. In prezent se considera ca exista un raspuns redus al organismului din punct de vedere imunitar fata de infectia fungica. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evidentia care sunt mecanismele imunologice deficiente.

Tratament

Pitiriazis versicolor este cauzata de o ciuperca care este prezenta in mod normal la nivel cutanat. Nu este considerata o boala contagioasa.

Nu exista sechele permanente iar modificarile pigmentare se amelioreaza si dispar dupa 1 - 2 luni de la initierea tratamentului. Prognosticul este foarte bun in majoritatea cazurilor.

Trebuie instituite masuri de igiena. Lenjeria de corp si de pat trebuie sterilizata prin fierbere si calcare.

De obicei pentru vindecare este suficient tratamentul local cu solutie de alcool iodat si acid salicilic. Se pot folosi, de asemenea, preparate cu terbinafina, tolnaftat, clotrimazolul, miconazol, econazol, miconazol, ciclopiroxolamina, ketoconazol.

In formele cronice, recidivante, intinse, se pot administra antifungice pe cale orala: griseofulvina, ketoconazol, fluconazol.
Citeste si:
  • Bruxism - definitie
  • Vitamina K
  • Parotidita epidemica (oreionul) - diagnostic
  • Sindromul de hiperventilatie
  • Hemostaza primara- etape